Dokładkę poproszę ;)
Kilka razy w zyciu jadlam takie desery, po ktore z wielka checia siegnelabym ponownie.
Gdy wczoraj podalam moje eksperymentalne koszyczki z ciasta filo z przepysznym nadzieniem z maskaropne i bialej czekolady, uslyszalam pytanie czy przewiduje dokladke. Zalowalam, ze tej dokladni nie przewidzialam, bo bez watpienia siegnelabym po kolejna porcje. Jak sie okazuje nie tylko ja mialam ochote na wiecej.
Zanim zabralam sie za przygotowania w kuchni dlugo zastanawialam sie czy moim gosciom posmakuje ten deser. Moj Maz za to zastanawial sie jak z ciasta cienkiego jak paier mozna wyczarowac deser. Na odpowiedz nie musial dlugo czekac, ja z reszta tez nie.
Moje dzielo wygladalo bardzo zachecajaco, efektowny koszyczek, a w nim piekne, soczyste maliny (swoja droga prosto z zamrazalki) i bielutki, dosc tajemniczy krem.
Bo coz to moze byc takiego? Moze smietana? A moze jeszcze cos innego?
Nie trzymalam nikogo w niepewnosci i zdradzilam coz to takiego.
A smak? Lekki krem, niby slodki za sprawa czekolady, a jednak bardzo rzezki za sprawa limonki. Jednym slowem cudowny!
Koszyczki z ciasta filo z orzezwiajacym nadzieniem
skladniki na 6 koszyczkow:
12 platkow ciasta filo o wymiarach 15x15cm
2-3 lyzek stopionego masla
cukier puder
serek mascaropne 250g
50g bialej czekolady
skorka i sok z 1 limonki
maliny
wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta filo. Kazdy kwadrat smarujemy roztopionym maslem i posypujemy cukrem pudrem. Nastepnie nakladamy na siebie po 2 kwadraty, posmarowana strona ku gorze. W ten sposob uzyskamy 6 podwojnych kwadratow.
Wkladamy je do natluszczonej foremki do muffinek i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Upieczone koszyczki studziny i juz zimne napelniamy kremem i owocami.
Biala czekolade polamana na kawakli rozpuszczamy w kapieli wodnej, a nastepnie dodajemy ja do serka mascarpone. Dokladnie mieszamy. Dodajemy sok z 1 limonki i kilka malin.
Dla mnie taka masa byla odpowiednia, ale jesli ktos woli slodsza to nalezy dosypac cukru pudru i dokladnie wymieszac.
Gotowym kremem napelniamy koszyczki.
Dekorujemy malinami i otarta skorka z limonki.
Smacznego!