Dietetyczne ciasto marchewkowe
Czasem warto sięgnąć po zdrowe przepisy. Okazuje się, że klasyczne ciasto marchewkowe z mąką pszenną i dużą ilością tłuszczu można wykonać w bardzo zdrowy sposób: przy użyciu otrębów, miodu i odrobiny oleju. Do tego słodycz z bakalii, kwasowość serka cytrynowego i świeżość mięty. Coś cudownego. Koniecznie do zrobienia.
Dietetyczne ciasto marchewkowe przepis z abcdieta od kuchni składniki:ciasto:
- 400g drobno tartej marchwi
- 130g zmielonych na mąkę płatków owsianych
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- 3-4 garści suszonych owoców: rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli
dodatkowo:
- 200g serka śmietankowego na kanapki
- pół łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- płatki migdałowe
- listki świeżej mięty
Oczyszczoną marchew trę na drobnych oczkach. Odciskam ręką nadmiar soku.
Piekarnik rozgrzewam do 180oC.
Oddzielam żółtka od białek, białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję żółtka, marchew, olej, miód, przesianą mąkę z płatków owsianych, przyprawy. Cały czas miksuję na wolnych obrotach. Na koniec dodaję bakalie.
Gotową masę wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wstawiam do piekarnika na 50-60 minut.
Upieczone ciasto studzę a w tym czasie przygotowuję serek. Żelatynę rozpuszczam w 2 łyżkach gorącej wody, dodaję do serka, mieszam. Dodaję również sok z cytryny i skórkę. Mieszam dokładnie i smaruję na cieście. Posypuję migdałami i miętą. Wstawiam do lodówki do schłodzenia.