Deser z tapioką i jagodami

Deser z tapioką i jagodami

Zdjęcie - Deser z tapioką i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moje kolejne podejście do tapioki okazało się tym razem udane:-) Po zakupie próbowałam coś z niej zrobić, ale gotowałam, gotowałam i ciągle kuleczki były twarde. Tym razem namoczyłam je w mleku na noc i już wystarczyło tylko kilka minut pozostawić na ogniu, aby uzyskać przeźroczyste mięciutkie i strzelające... Czyli takie jakie być powinny:-) Najciekawsze są doznania... Powiem, że nie tylko smakowe;-)
Zdjęcie - Deser z tapioką i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 0,5 szkl. grubej tapioki,
  • mleko do zalania na noc (laktozowe lub nie),
  • 200 g mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka cukru,

+

  • jagody,
  • kwiaty lawendy,
  • skórka z cytryny.

Przygotowanie: Tapiokę namoczyć w mleku, tak aby przykryła całą warstwę kuleczek. Pozostawić w lodówce na noc. Następnego dnia gotować z dodatkiem mleka kokosowego. Ewentualnie dolać mleka, gdy jest zbyt gęste. Dodać cukier i gotować do miękkości tapioki (około 10 minut) stale mieszając, żeby się nie przypaliła. Przelać do naczynek, dodać jagody, posypać startą lub pokrojoną w drobne paseczki skórką cytryny i pokruszonymi kwiatami lawendy.

Kategorie przepisów