Deser z tapioką i jagodami
Moje kolejne podejście do tapioki okazało się tym razem udane:-) Po zakupie próbowałam coś z niej zrobić, ale gotowałam, gotowałam i ciągle kuleczki były twarde. Tym razem namoczyłam je w mleku na noc i już wystarczyło tylko kilka minut pozostawić na ogniu, aby uzyskać przeźroczyste mięciutkie i strzelające... Czyli takie jakie być powinny:-) Najciekawsze są doznania... Powiem, że nie tylko smakowe;-)
Składniki:
- 0,5 szkl. grubej tapioki,
- mleko do zalania na noc (laktozowe lub nie),
- 200 g mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka cukru,
+
- jagody,
- kwiaty lawendy,
- skórka z cytryny.
Przygotowanie: Tapiokę namoczyć w mleku, tak aby przykryła całą warstwę kuleczek. Pozostawić w lodówce na noc. Następnego dnia gotować z dodatkiem mleka kokosowego. Ewentualnie dolać mleka, gdy jest zbyt gęste. Dodać cukier i gotować do miękkości tapioki (około 10 minut) stale mieszając, żeby się nie przypaliła. Przelać do naczynek, dodać jagody, posypać startą lub pokrojoną w drobne paseczki skórką cytryny i pokruszonymi kwiatami lawendy.