Deser "szarlotka" (bez pieczenia)
Deser, "szarlotka", nie wymaga pieczenia, a smakiem dorównuje najlepszej szarlotce.
Jest szybki w przygotowaniu i równie szybko się go zjada. Prażone jabłka, chrupiące herbatniki, kremowa śmietanka, orzechy, aromatyczny cynamon, słodka czekolada.. poezja.
Składniki (na ok. 3 porcje):
- 4 jabłka
- 200ml śmietanki 30% (w dietetycznej wersji śmietankę można w 100% zastąpić jogurtem i dosłodzić go np. miodem.syropem z agawy)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 paczka herbatników/biszkoptów/kruchych ciasteczek zbożowych
- 2 garście orzechów laskowych
- 30g gorzkiej/mlecznej czekolady
- cynamon, cukier, cukier waniliowy do smaku
Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody, dusić kilka minut.
Dosłodzić do smaku cukrem/miodem,doprawić cynamonem.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, delikatnie wymieszać z jogurtem.
Herbatniki/biszkopty/ ciastka pokruszyć.
Na dnie naczynia/szklanki wysypać warstwę herbatników.
Na herbatnikach ułożyć warstwę prażonych jabłek.
Posypać posiekanymi orzechami i tartą czekoladą.
Na czekoladzie ułożyć warstwę śmietany.
Czynności powtarzać aż do wyczepiania się składników.
Deser schłodzić w lodówce.