Deser kokosowo-pomarańczowy
Pyszny, kremowy deser na bazie ryżu. Wiem, że nie każdemu takie desery ryżowe odpowiadają, ale ja należę do ich zdecydowanych fanek ;)
DESER KOKOSOWO-POMARAŃCZOWY
(4 porcje)
100g ryżu (np. jaśminowego),
500ml mleka,
2-3 łyżki cukru,
1 cukier wanilinowy,
5 łyżek wiórków kokosowych,
szczypta soli,
250ml śmietanki kremówki,
1 pomarańcza
Do rondla z grubym dnem (a najlepiej z tzw. płaszczem wodnym, w którym nic nie przywiera), wlać mleko, wsypać ryż, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i 4 łyżki wiórków kokosowych. Gotować na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki. Gdyby mleka było za mało, dolać trochę więcej.
Ostudzić.
Kremówkę ubić, a następnie delikatnie wymieszać z przestudzonym ryżem.
Pomarańczę obrać, a poszczególne cząstki oddzielić z białych błonek. Pozostałe wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
Ryż nałożyć do pucharków, udekorować cząstkami pomarańczy i prażonymi wiórkami.
(przepis z zimowego wydania gazetki "To jest pyszne")
DESER KOKOSOWO-POMARAŃCZOWY
(4 porcje)
100g ryżu (np. jaśminowego),
500ml mleka,
2-3 łyżki cukru,
1 cukier wanilinowy,
5 łyżek wiórków kokosowych,
szczypta soli,
250ml śmietanki kremówki,
1 pomarańcza
Do rondla z grubym dnem (a najlepiej z tzw. płaszczem wodnym, w którym nic nie przywiera), wlać mleko, wsypać ryż, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i 4 łyżki wiórków kokosowych. Gotować na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki. Gdyby mleka było za mało, dolać trochę więcej.
Ostudzić.
Kremówkę ubić, a następnie delikatnie wymieszać z przestudzonym ryżem.
Pomarańczę obrać, a poszczególne cząstki oddzielić z białych błonek. Pozostałe wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
Ryż nałożyć do pucharków, udekorować cząstkami pomarańczy i prażonymi wiórkami.
(przepis z zimowego wydania gazetki "To jest pyszne")