Deser jogurtowy z masłem orzechowym
Smaczny, szybki deser dla wielbicieli masła orzechowego. Podstawą deseru jest jogurt grecki, który nadaje mu aksamitnej konsystencji, a dodek masła orzechowego pysznego smaku (na domowe przepis tutaj). Jogurt grecki to świetna baza do tworzenia błyskawicznych, dietetycznych deserów o różnorodnych smakach, w zależności od dodatku. Cudowny również z domową nutellą lub np.tahini. Do dzisiejszego dodaj ulubione ciasteczka - u mnie oczywiście amarettini - sezonowe owoce jagodowe i deser gotowy.
Składniki na 2 pucharki:
350 g jogurtu greckiego
2 łyżki masła orzechowego
10-12 ciasteczek amarettini
2 łyżki ksylitolu/miodu/cukru lub wg uznania
borówka amerykańska
Wykonanie:
- jogurt wymieszać ze słodzikiem i masłem orzechowym
- na dno pucharków wyłożyć ciasteczka, następnie jogurt naprzemiennie z jagodami
- przed podaniem schłodzić w lodówce Przed podaniem ozdobić listkami mięty