Deser jogurtowy z awokado
Awokado jest bogatym źródłem witamin , błonnika , białek , żelaza i lekko strawnego tłuszczu ( uwaga : bez cholesterolu ! ) . Po prostu samo zdrowie ! Wstyd się przyznać , ale dopiero dzisiaj po raz pierwszy je jadłam :-) Jakoś nie miałam okazji wcześniej go spróbować , chociaż w supermarketach czy na bazarku bez problemu można je kupić .
Samo awokado ma bardzo delikatny , lekko orzechowy smak i jest bardzo tłuste - po zjedzeniu małego kawałeczka ma się go dość :-) Większość przepisów jest w wersji "na słono" , a ja postanowiłam zjeść je na słodko. Wyszedł mi całkiem fajny deser o pięknym , pistacjowym kolorze i delikatnym smaku :-)
Składniki ( na 2 porcje ) :
- 1 dojrzałe awokado
- 6 łyżek gęstego jogurtu ( u mnie jogurt bałkański )
- sok z cytryny
- płynny miód - kilka łyżeczek ( do smaku )
Awokado przekroić wzdłuż na pół , usunąć pestkę , obrać i skropić sokiem z cytryny . Rozgnieść widelcem na papkę , wymieszać z jogurtem . Dodać kilka łyżeczek miodu ( dałam go dość dużo ) , wymieszać .
Przełożyć do małych salaterek , udekorować cienkimi plasterkami awokado .