Deser Chia z borówkami
Nasiona Szałwii Hiszpańskiej cieszą się ostatnio dużą popularnością nie tylko ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne. Doskonale sprawdzają się w kuchni głównie jako dodatek do deserów, musli, sałatek czy wypieków. Najprostszym sposobem jest po prostu pomieszać je z jogurtem czy mlekiem i dodać ulubione owoce. My serwujemy je najchętniej z jogurtem naturalnym i musem owocowym.
Porcja: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności :łatwe
Składniki:
290 g jogurtu naturalnego
3 łyżki nasion Chia
200 g bananów (2 sztuki)
200 g borówek amerykańskich
1 łyżeczka miodu
migdały
Przygotowanie:
Borówki i banany miksujemy razem na gładką masę (kilka borówek i pół banana można zostawić aby powkładać do środka deserku). Nasiona Chia dokładnie mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 15 minut do lodówki ale od czasu do czasu zaglądamy do nich i mieszamy. W naczyniu wykładamy do połowy jogurt z nasionami, następnie układamy warstwę borówek i bananów i na koniec polewamy musem owocowym. Na wierzchu posypujemy pokruszonymi migdałami.