Delikatny...
Biszkopt z kremem jagodowym
składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, wlać masę biszkoptową. Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.160 st.przez około 35/40 minut.
składniki na krem jagodowy:
500 ml śmietany 30%
1 szklanka jagód(miałam mrożone)
1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanka cukru
Jagody podgotować z cukrem tak aby puściły sok. Do jagód wycisnąć sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w małej ilości soku, wymieszać z jagodami. Śmietanę ubić na puszystą masę. Dodać wystudzoną masę jagodową z żelatyną.
dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
Galaretki robię w/g przepisu na opakowaniu.
Upieczony i schłodzony biszkopt przekroić na 2 części. Na pierwszy spód nałożyć pół masy jagodowej. Następnie wlać tężejącą galaretkę cytrynową. Czynność powtórzyć jeszcze jeden raz.Udekorować w/g własnej fantazji. Odstawić do zimnego pomieszczenia lub lodówki.
a tak prezentuje się po przekrojeniu: