Delikatne placuszki ziemniaczane
Bardzo chętnie jadłabym placki ziemniaczane codziennie! Jest tylko małe „ale”, nie znoszę, kiedy w domu unosi się intensywny po smażeniu. Te placuszki to taka zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa dla klasycznych latkes. Są kremowo- delikatne, dobrze komponują się z kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem albo wędzonym łososiem i koperkiem. Z kawiorem mogłyby stać się fajną przystawką na Wielkanoc, nie sądzicie?
Delikatne placuszki ziemniaczane
Składniki
- ziemniaki - 3 szt, ugotowane
- mleko - 1/4 szklanki
- mąka pszenna - 1/3 szklanki
- jajko - 2 szt
- kwaśna śmietana - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- opcjonalnie do środka - duszona cebulka, zioła
- do podania
- kwaśna śmietana -
- szczypiorek -
Sposób przygotowania
Ugotuj ziemniaki, utłucz z odrobiną mleka, ostudź. Wymieszaj z żółtkami, mąką, resztą mleka i śmietaną. Ubija białka, delikatnie połącz z ziemniaczanym ciastem. Przypraw solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż aż placuszki staną się rumiane. Podawaj ciepłe ze śmietaną.