Delikatne placuszki ziemniaczane

Bardzo chętnie jadłabym placki ziemniaczane codziennie! Jest tylko małe „ale”, nie znoszę, kiedy w domu unosi się intensywny po smażeniu. Te placuszki to taka zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa dla klasycznych latkes. Są kremowo- delikatne, dobrze komponują się z kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem albo wędzonym łososiem i koperkiem. Z kawiorem mogłyby stać się fajną przystawką na Wielkanoc, nie sądzicie?

 

Zdjęcie - Delikatne placuszki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delikatne placuszki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delikatne placuszki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delikatne placuszki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne placuszki ziemniaczane

Agata, 5 kwietnia 2011

Zdjęcie - Delikatne placuszki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • ziemniaki - 3 szt, ugotowane
  • mleko - 1/4 szklanki
  • mąka pszenna - 1/3 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • kwaśna śmietana - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
  • opcjonalnie do środka - duszona cebulka, zioła
  • do podania
  • kwaśna śmietana -
  • szczypiorek -

Sposób przygotowania

Ugotuj ziemniaki, utłucz z odrobiną mleka, ostudź. Wymieszaj z żółtkami, mąką, resztą mleka i śmietaną. Ubija białka, delikatnie połącz z ziemniaczanym ciastem. Przypraw solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż aż placuszki staną się rumiane. Podawaj ciepłe ze śmietaną.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy