Delikatne placuszki ziemniaczane

Delikatne placuszki ziemniaczane

Bardzo chętnie jadłabym placki ziemniaczane codziennie! Jest tylko małe „ale”, nie znoszę, kiedy w domu unosi się intensywny po smażeniu. Te placuszki to taka zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa dla klasycznych latkes. Są kremowo- delikatne, dobrze komponują się z kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem albo wędzonym łososiem i koperkiem. Z kawiorem mogłyby stać się fajną przystawką na Wielkanoc, nie sądzicie?

 

Zdjęcie - Delikatne placuszki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delikatne placuszki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delikatne placuszki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delikatne placuszki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne placuszki ziemniaczane

Agata, 5 kwietnia 2011

Zdjęcie - Delikatne placuszki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Ugotuj ziemniaki, utłucz z odrobiną mleka, ostudź. Wymieszaj z żółtkami, mąką, resztą mleka i śmietaną. Ubija białka, delikatnie połącz z ziemniaczanym ciastem. Przypraw solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż aż placuszki staną się rumiane. Podawaj ciepłe ze śmietaną.

Kategorie przepisów