Dak Gomtang - koreański rosół z kurczaka
Dak Gomtang
- 1 mały kurczak- kawałek imbiru (3 cm)
- 14 ząbków czosnku
- 2 dymki
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 300g ryżu
- 3 łyżki papryki gochugaru
- sól, pieprz
- sos sojowy
1) Oczyszczonego kurczaka umieścić w dużym garnku i zalać 2,5 l wody.
2) Dodać imbir, 12 ząbków czosnku, białe części dymki, przekrojoną na pół cebulę i ziarna pieprzu.
3) Gotować ok. 50 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zdejmując tłuszcz i szumowiny.
4) Wyjąć kurczaka, ostudzić, obrać, dodać do wywaru korpus i gotować jeszcze 15-30 minut.5) Podawać z ugotowanym ryżem, posiekaną zieloną częścią dymki i sosem z gochugaru, wyciśniętych 2 ząbków czosnku i odrobiny wywaru.
6) Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 560 kcal