Czosnkowe bułeczki do odrywania

Czosnkowe bułeczki do odrywania

Zdjęcie - Czosnkowe bułeczki do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na chlebek do odrywania z pesto zrobił furorę wśród moich znajomych. Piekłam go już wiele razy, bo wielokrotnie ktoś mnie o niego prosił. Postanowiłam trochę zabawić się ze sprawdzonym już przepisem i zmodyfikować go tak, by z tego samego ciasta powstały bułeczki do odrywania. Zamiast pesto, tym razem przygotowałam pastę czosnkową. Same bułeczki przygotowałam na podobnej zasadzie jak chlebek, ale upiekłam je w formie na muffiny. Dzięki temu otrzymałam 6 czosnkowych bułeczek do odrywania, które idealnie nadają się jako przekąska dla przyjaciół w piątkowy wieczór.

Zdjęcie - Czosnkowe bułeczki do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czosnkowe bułeczki do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czosnkowe bułeczki do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4.0 z 1 ocen

Czosnkowe bułeczki do odrywania Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 17 minut Całkowity czas: 1 godzina 47 minut

Porcje: 6

Składniki
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 150-170 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • Pasta czosnkowa:
  • 100 ml śmietankowego serka lub miękkiego masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli, pieprz
  • Forma:
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • bułka tarta do podsypania

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże oraz cukier z solą. Powoli wlewamy na przemian letnią wodę i oliwę, wyrabiając ciasto. Po 8 minutach ciasto osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy ją do posypanej miski mąką. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
  2. W tym czasie miękkie masło lub twarożek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczypiorkiem. Pastę przyprawiamy pieprzem i solą.
  3. Po godzinie, gdy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na oprószony mąką blat. Ciasto cienko rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30×25 cm. Dzielimy je na 4 pasy. Paski smarujemy pastą, i każdy z nich kroimy na 4 kwadraciki. Kwadraciki z ciasta zginamy na pół.
  4. Foremki na muffiny smarujemy masłem lub oliwą i obsypujemy bułką tartą. Układamy w „dołkach” kwadraciki z farszem czosnkowym (widoczne na zdjęciu). Czynność powtarzamy.
  5. Formę z przyszłymi bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki w foremkach pieczemy przez 15-17 minut, aż się zarumienią. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy.

3.1.09

Kategorie przepisów