Czeskie ciastka zlepianki

Czeskie ciastka zlepianki

Zdjęcie - Czeskie ciastka zlepianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Moją drugą propozycją w ramach Czeskiego Tygodnia są pyszne ciasteczka zlepianki wg przepisu Rozarki z forum Cin Cin. Ciasteczka te praktycznie sam robił mój Synek. Zagniatał ciasto, wykrajał kształtne serduszka, smarował je nutellą i dżemem. Ja pomogłam tylko przy wkładaniu i wyciąganiu z pieca. :) Bardzo podobało nam się to wspólne pieczenie, a ciasteczka smakują wspaniale - są maślane, chrupiące, rozpuszczające się w ustach, a słodki środek dodaje im wyjątkowego smaku. Polecam, szczególnie dla dzieci :)

Zdjęcie - Czeskie ciastka zlepianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*25 dag masła

*13 dag cukru

*37 dag mąki tortowej

*1 jajko

*dżem lub nutella

 

Wykonanie:

Z masła, cukru, mąki i jajka zagnieść ciasto o stałej konsystencji. Schłodzić je w lodówce przez jakieś 20-30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować i wykrajać dowolną foremką (jednego wzoru, ponieważ będziemy je sklejać) kształty . Przygotowane ciasteczka położyć na wysmarowaną i wysypaną mąką blachę i piec w temperaturze około 180 stopni az będą kruche i o złotym kolorze. Nasze piekły się około 15 minut.

Po ostygnięciu sklejamy ciasteczka nutellą bądź dżemem. My korzystaliśmy i z tego i z tego :).

Można posypać cukrem pudrem :)

Smacznego :)

Rączki wykrajały ciasteczka:

Zdjęcie - Czeskie ciastka zlepianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rączki sprawdzały, czy ciasteczka się porządnie skleiły:

Zdjęcie - Czeskie ciastka zlepianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rączki prezentowały swoje ciasteczka :

Zdjęcie - Czeskie ciastka zlepianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów