Czeskie ciastka zlepianki
Moją drugą propozycją w ramach Czeskiego Tygodnia są pyszne ciasteczka zlepianki wg przepisu Rozarki z forum Cin Cin. Ciasteczka te praktycznie sam robił mój Synek. Zagniatał ciasto, wykrajał kształtne serduszka, smarował je nutellą i dżemem. Ja pomogłam tylko przy wkładaniu i wyciąganiu z pieca. :) Bardzo podobało nam się to wspólne pieczenie, a ciasteczka smakują wspaniale - są maślane, chrupiące, rozpuszczające się w ustach, a słodki środek dodaje im wyjątkowego smaku. Polecam, szczególnie dla dzieci :)
Składniki:
*25 dag masła
*13 dag cukru
*37 dag mąki tortowej
*1 jajko
*dżem lub nutella
Wykonanie:
Z masła, cukru, mąki i jajka zagnieść ciasto o stałej konsystencji. Schłodzić je w lodówce przez jakieś 20-30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować i wykrajać dowolną foremką (jednego wzoru, ponieważ będziemy je sklejać) kształty . Przygotowane ciasteczka położyć na wysmarowaną i wysypaną mąką blachę i piec w temperaturze około 180 stopni az będą kruche i o złotym kolorze. Nasze piekły się około 15 minut.
Po ostygnięciu sklejamy ciasteczka nutellą bądź dżemem. My korzystaliśmy i z tego i z tego :).
Można posypać cukrem pudrem :)
Smacznego :)
Rączki wykrajały ciasteczka:
Rączki sprawdzały, czy ciasteczka się porządnie skleiły:
Rączki prezentowały swoje ciasteczka :