Czeskie ciasteczka orzechowe

Czeskie ciasteczka orzechowe
Deser stanowi bardzo przyjemne zakończenie obiadu, a tym większe im przygotujemy go samodzielnie. Czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi będą idealnym rozwiązaniem szczególnie dla osób, które nie są mocne w pieczeniu słodkości, ponieważ przepis jest bardzo prosty i z pewnością uda się każdemu :)

Zdjęcie - Czeskie ciasteczka orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 220 g mąki
  • 1 łyżka kakaa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 50 g nasion słonecznika

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki puch, dodaj masło, kakao, zmielone orzechy włoskie oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie delikatnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) dodaj pianę z białek i pozostałe orzechy wraz z rodzynkami i słonecznikiem. Uformuj gładką kulę i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
Z gotowego ciasta formuj małe placuszki i układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasteczka piecz 15 min w nagrzanym do 180C piekarniku.

Kategorie przepisów