Czeskie ciasteczka orzechowe
Deser stanowi bardzo przyjemne zakończenie obiadu, a tym większe im przygotujemy go samodzielnie. Czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi będą idealnym rozwiązaniem szczególnie dla osób, które nie są mocne w pieczeniu słodkości, ponieważ przepis jest bardzo prosty i z pewnością uda się każdemu :)
Składniki:
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki puch, dodaj masło, kakao, zmielone orzechy włoskie oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie delikatnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) dodaj pianę z białek i pozostałe orzechy wraz z rodzynkami i słonecznikiem. Uformuj gładką kulę i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
Z gotowego ciasta formuj małe placuszki i układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasteczka piecz 15 min w nagrzanym do 180C piekarniku.
Składniki:
- 3 jajka
- 120 g masła
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 220 g mąki
- 1 łyżka kakaa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 50 g nasion słonecznika
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki puch, dodaj masło, kakao, zmielone orzechy włoskie oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie delikatnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) dodaj pianę z białek i pozostałe orzechy wraz z rodzynkami i słonecznikiem. Uformuj gładką kulę i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
Z gotowego ciasta formuj małe placuszki i układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasteczka piecz 15 min w nagrzanym do 180C piekarniku.