Czerwony kurczak w warzywach

Dzisiaj podaję przepis na kurczaka duszonego w warzywach z dodatkiem ketchupu. Pyszny, szybki sposób na obiad. Można podawać na ciepło do ryżu lub   na zimno jako przystawkę, jest pyszny  gdy sos wsiąknie w panierowane mięso. Polecam!

Zdjęcie - Czerwony kurczak w  warzywach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 udka lub 8 pałek
  • ketchup pikantny
  • kwasek cytrynowy (odrobinę)
  • marchew (według upodobania)
  • seler (według upodobania)
  • sól
  • cukier do smaku
  • mąka ziemniaczana
  • 2 jaja 

Udka obtoczyć w mące ziemniaczanej, następnie w jajku, obsmażyć je na gorącym oleju i wolnym ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu włożyć do dużego naczynia,dodać starte na tarce warzywa, lekko przesmazyć, podlać rosołem. Dodać ketchup, sól i cukier.Gotować do momentu aż mięso będzie miękkie, a sos stanie się gęsty i krystaliczny.Podawać z ryżem . Danie podane na talerzu obsypać posiekanym zieleniną.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Kurczę pieczone!
5

Kurczę pieczone!

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Egzotyczna potrawka z  indyka
2

Egzotyczna potrawka z indyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kokosowy kurczak curry w sosie z mleka kokosowego z ananasem
11

Kokosowy kurczak curry w sosie…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Pulpety indycze w sosie pomidorowym
4

Pulpety indycze w sosie pomido…

Laura Laura
Cafe Babilon

Curry z kurczaka na  ostro
1

Curry z kurczaka na ostro

upl upl
Niebo w gębie

kacze nogi
2

kacze nogi

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia