Czerwone risotto
chorizo - ostra kiełbaska, której kawałek potrafi dać kolor i moc daniu, w którym się znajdzie.
risotto z chorizo
- 10-15 dkg chorizo (lub innej ostrej kiełbasy paprykowej),
- czubata szklanka suchego ryżu (ok. 30 dkg),
- 40 dkg pasteryzowanych pomidorów (1 puszka),
- 1 cebula,
- bulion warzywny,
- sól
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie natka pietruszki
chorizo pokroić w przezroczyste plasterki (jeśli kiełbasa była dość gruba, to można je przekroić na pół) i wrzucić na odrobinę oleju na patelni. gdy się wytopi dodać drobno posiekaną cebulę, smażyć, aż się zeszkli. wsypać ryż i smażyć, aż ziarna zmienią kolor. przygotować podwójną porcję płynu na porcję ryżu z posiekanych pomidorów uzupełnionych bulionem. płyn partiami dolewać do ryżu, czekać, aż zostanie wchłonięty i dolewać koleją. gdy się płyn skończy sprawdzić twardość ryżu. ewentualnie jeszcze dodać bulionu. do gotowego dodać łyżkę masła i odstawić na 10 minut. jeśli ktoś lubi można posypać posiekaną natką.