Czerwone curry z kurczakiem
Dziś znów zabieram Was w kierunku Azji – wiem wiem, lubicie to tak samo jak ja!
Mam dla Was przepis na fantastyczne Tajskie czerwone curry z kurczakiem.
Niesamowicie aromatyczne, sycące i rozgrzewające.
Podane z ryżem jest świetnym pomysłem na orientalny obiad albo kolację na ciepło.
Robi się je niesamowicie szybko, a jego smak zachwyca podniebienia wszystkich wielbicieli kuchni tajskiej.
Koniecznie wypróbujcie!
Tajskie czerwone curry z kurczakiem podano do stołu!
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 200 g
* czerwona pasta curry – 3 łyżki
* olej kokosowy – 2 łyżki
* trawa cytrynowa – 1 szt
* świeży imbir – 1 cm
* świeża papryczka chili – 1 szt
* liście limonki – 2 szt
* mleko kokosowe – 400 ml
* cukier trzcinowy – 1 łyżka
* sos rybny – 1 łyżka
* pędy bambusa – 2 łyżki
* sól, pieprz
* ryż
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pokrojony filet z kurczaka nacieramy 1 łyżką pasty curry oraz pieprzem – odstawiamy na ok. 30 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki.
Dodajemy pozostałą pastę curry, a po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut.
Doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym oraz sosem rybnym.
Do tak przygotowanego sosu wrzucamy zawartość patelni oraz pędy bambusa – gotujemy kilka minut i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!