Czekoladowy tort z malinami

Czekoladowy tort z malinami

Zdjęcie - Czekoladowy tort z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To byl wyjatkowy tort. Pierwszy taki tort w moim zyciu, upieczony specjalnie na imieniny mojej Mamy. Do tej pory upieklam juz wiele tortow, ale dla Mamy pieklam pierwszy raz.
Dlugo zastanawialam sie jaki powinien byc, jakich uzyc skladnikow. I az do ostatniej chwili nie potrafilam sie zdecydowac.
Wiedzialam jedno, bedzie czekoladowy.
Jednak dobor drugiego smaku nie byl juz tak prosty. Gdy wybieralam sie do sklepu po potrzebne produkty myslalam, ze bedzie to tort czekoladowy z pomaranczami. Jednak gdy juz stanelam przed sklepowym regalem, pelnym dzemow i powidel, szybko zmienilam zdanie. Doznalam olsnienia i za sprawa jednego malego sloiczka z konfitura zmienilam wczesniejsze zamiary.
Wyobrazilam sobie smak czekolady i malin w jednym kawalku ciasta. Od tej chwili nie moglam myslec o niczym innym. Zakupilam wiec pudelko mrozonych malin, czekolade i pobieglam do domu.
Aromat goraczej czekolady szybko rozszedl sie po mieszkaniu. Zaraz potem dolaczyl do niego zapach podgrzanej konfitury malinowo-jezynowej. W tym momencie juz wiedzialam, ze bedzie to przepyszny tort.

Zdjęcie - Czekoladowy tort z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowy tort z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort czekoladowy z malinami
przepis na biszkopt

skladniki:
500g serka mascarpone
3 jogurty naturalne
200g czekolady gorzkiej (70% kakao)
1 lyzka cukru pudru
50g malin mrozonych lub swiezych
4 lyzki konfitury malinowo-jezynowej

wykonanie:
Czekolade topimy w kapieli wodnej i zostawiamy do przestygniecia.
Mikserem ubijamy serek, jogurt i cukier puder. Jesli ktos woli slodsza mase nalezy dodac wiecej cukru pudu. Do masy wlewamy rozpuszczona czekolade. Mieszamy.
Konfiture malinowo-jezynowa podgrzewamy chwile w garnuszku az stanie sie dosc luzna.

Biszkopt przecinamy na 3 krezki.
Spod biszkoptu spinamy obrecza tortownicy. Smarujemy go przygotowana wczesniej konfitura, a nastepnie na konfiture nakladamy czesc masy czekoladowej. Nakladamy kolejny krazek biszkoptu. Lekko przyciskamy.
Do polowy masy, ktora nam pzostala dodajemy pokruszone maliny. Pozostawiamy czesc malin do dekoracji. Mase z malinami nakladamy na biszkopt i nakladamy nastepny krazek. Dociskamy.
Sciagamy obrecz tortownicy i pozostala masa ozdabiamy wierzch tortu i boki. Dekorujemy malinami i pokruszona czekolada. Mozemy za pomoca szprycy zrobic dekoracje z masy czekoladowej.
Tort odstawiamy na 2 godziny do lodowki.
Smacznego!

Zdjęcie - Czekoladowy tort z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów