Czekoladowy piernik z powidłami

Czekoladowy piernik z powidłami

Uwielbiam te chwile, kiedy już jest wszystko posprzątane, choinka ubrana a ja mogę spokojnie zająć się gotowaniem i pieczeniem. Zapach piernika roznoszący się po całym domu jeszcze potęguję ta przedświąteczną atmosferę.
Ponieważ bardzo zasmakowały nam czekoladowe pierniczki, postanowiłam upiec czekoladowy piernik. Wyszedł dokładnie taki jak chciałam, wilgotny i pachnący, uwielbiam takie wypieki :-) Przepis na dużą keksówkę znalazłam na tej stronie.
Zdjęcie - Czekoladowy piernik z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

3 jajka

250 g masła lub margaryny

1 szklanka cukru

2 łyżki miodu

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

1 szklanka powideł śliwkowych

2 łyżki przyprawy do piernika

50 g orzechów lub migdałów

Dodatkowo na polewę: 60 g gorzkiej czekolady Bakalie
Zdjęcie - Czekoladowy piernik z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania: Masło i miód podgrzać na małym ogniu, gdy się rozpuszczą dodać, powidła i przyprawę do piernika i dalej podgrzewać mieszając od czasu do czasu do momentu aż składniki się dokładnie połączą a następnie wszystko odstawić do wystudzenia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i przesiać. Białka ubić z szklanką cukru, pod koniec ubijania dodać żółtka i wszystko dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki dodajemy wystudzoną masę, utarte jajka, orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią piernik a następnie dekorujemy bakaliami. Smacznego :-)

Kategorie przepisów