Czekoladowy mus z malinami

Czekoladowy mus z malinami
Zdjęcie - Czekoladowy mus z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po kolejnej przerwie powracam z czekoladowym musem z malinami. Jest to jeden z deserów, który jest banalnie prosty, a tak efektowny. Bardzo polecam spróbować, na pewno na wszystkich zrobi wrażenie. P.S. Przepraszam za słabe zdjęcia, ale były robione na szybko w ostatniej chwili.

Składniki na warstwę malinową:


  • 100g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 15g cukru pudru
  • 3g żelatyny + 20ml zimnej wody
Żelatynę zalewamy wodą, maliny podgrzewamy, aż zrobi nam się gorące puree i dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Maliny rozlewamy do 4 kieliszków/pucharków/misek, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na min. 4h.

Składniki na mus czekoladowy:


  • 200ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka z wyparzonych jaj
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Żółtko lekko ubijamy, aż będą jaśniejsze. Śmietanę ubijamy do sztywna, dodajemy jajka i mieszamy ręcznie łyżką lub szpatułką. Następnie dodajemy czekoladę i znowu mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiej masy. Masę nakładamy do pucharków z warstwą malinową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dekoracja (opcjonalna):
  • 1-2 łyżki kakao
  • kilka świeżych malin

Desery posypujemy kakaem przez sitko i dekorujemy malinami.
Źródło - "Cukiernia Lidla" Paweł Małecki


Kategorie przepisów