Czekoladowy crème caramel

Czekoladowy crème caramel

Crème caramel, inaczej flan, to popularny w Hiszpanii, Portugalii oraz w wielu krajach Ameryki Południowej deser. Jego bazę stanowi mleczno-jajeczna masa, którą zapieka się w foremkach razem z karmelem. Najpopularniejsza jego wersja to flan waniliowy, ale tak naprawdę odmian crème caramel jest mnóstwo. Z okazji Czekoladowego Tygodnia przygotowałam więc flany czekoladowe, które, zgodnie z oczekiwaniami, okazały się przepyszne i delikatne. Wbrew pozorom ten wykwintny deser jest łatwy do zrobienia i – postępując zgodnie z instrukcją – nie sposób go zepsuć.

Zdjęcie - Czekoladowy crème caramel - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CZEKOLADOWY CREME CARAMEL
(6 porcji)
400ml mleka,
80g półsłodkiej (deserowej) czekolady,
½ szklanki cukru,
3 jajka,
3 żółtka,
1 łyżka likieru kawowego

+ ½ szklanki cukru do zrobienia karmelu


Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Przygotować karmel: Do rondelka lub na niewielką patelnię wsypać cukier i wlać ¼ szklanki wody. Ogrzewać na średnim ogniu do skarmelizowania cukru. Zamieszać tylko jeden raz na początku, co ułatwi rozpuszczenie się cukru. Gdy syrop nabierze złocistej barwy, wlać 1/3 szklanki wody i gotować jeszcze 1 minutę, delikatnie poruszając patelnią, aż wszystko razem się połączy.
Tak powstały karmel wlać do przygotowanych kokilek, po 2-3 łyżki na porcję, tak, aby karmel przykrył dno. Odstawić.
W rondlu zagotować mleko, dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści.
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem. Dodać likier i powoli, cały czas mieszając trzepaczką, wlać gorące mleko z czekoladą. Całość przecedzić przez drobne sitko i wlać do foremek. Kokilki ułożyć w brytfance. Do brytfanki nalać wody na wysokość ok. 2,5cm. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut. Aby upewnić się, że flany się ścięły, do jednego z nich można wbić czubek noża – po wyjęciu powinien być czysty.
Upieczone flany wyjąć, a gdy ostygną, schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Przed podaniem oddzielić nożem krem od brzegów każdej foremki i ostrożnie wyłożyć na talerze (najlepiej na każdej foremce położyć talerzyk, a później jednym szybkim ruchem obrócić całość o 180 stopni).


(na podstawie przepisu z Pola Martina „Sztuka gotowania na co dzień” z moimi zmianami)

Zdjęcie - Czekoladowy crème caramel - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów