Czekoladowo-marcepanowe jajka

Czekoladowo-marcepanowe jajka
Zdjęcie - Czekoladowo-marcepanowe jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowo-marcepanowe jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowo-marcepanowe jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowo-marcepanowe jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowo-marcepanowe jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowo-marcepanowe jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowo-marcepanowe jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowo-marcepanowe jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowo-marcepanowe jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowo-marcepanowe jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowo-marcepanowe jajka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g upieczonego ciasta (np. biszkoptu, babki, ciasta drożdżowego)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g blanszowanych migdałów
  • 80 g cukru pudru
  • 60 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 50 g orzechów włoskich
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki amaretto lub innego alkoholu
Przygotowanie

Blanszowane migdały miksuj w malakserze tak długo, aż zaczną puszczać olej (staną się kleiste i lepkie). Dodaj cukier puder i alkohol (zamiennie można dodaj ekstrakt migdałowy lub wodę pomarańczową). Miksuj dalej, aż masa zacznie się sklejać i da się formować w kulki. Skórkę pomarańczową drobno posiekaj. Dodaj do marcepanu i zagnieć razem. Zawiń w folię i odstaw.


W kąpieli wodnej roztop czekoladę.

Ciasto rozkrusz lub rozdrobnij w blenderze. Do okruchów dodaj roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę oraz rzepakowy Kujawski tłoczony na zimno. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej, kleistej masy.


Z marcepanu uformuj 8 kulek wielkości żółtka. Żółtka owiń masą czekoladową, formując jajka. Jajka obtocz w posiekanych drobno orzechach.


Porada:

Przygotuj samodzielnie blanszowane migdały. Całe migdały zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 min. Po tym czasie obierz je ze skórki i osusz.


Domowy marcepan z nutą pomarańczy świetnie komponuje się z czekoladową masą bajaderkową z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Taki deser z pewnością pokochają nie tylko dzieci.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów