Czekoladowiec z rodzynkami

Czekoladowiec z rodzynkami

                  Wspaniałe czekoladowe ciasto, z dodatkiem rodzynek upojonych alkoholem. Wilgotne, ale nie tak jak brownie. Mocno czekoladowe, pachnące i kuszące. Przepis na czekoladowca znalazłam u Charlotte. Pozmieniałam go troszkę, bo zamiast rumu użyłam whisky, no i nie robiłam polewy zostawiając taką fajną skorupkę czekoladową na wierzchu. Polecam, bo jest bardzo pyszne!

Zdjęcie - Czekoladowiec z rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Czekoladowiec z rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki na ciasto:

*70 g ciemnego brązowego cukru

*70 g jasnego brązowego cukru

*1 duże lub 2 małe jajka

*250 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

*125 g miękkiego masła

*180 g mąki pszennej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1/ 4 łyżeczki soli

*3-4 łyżki ciemnego rumu (u mnie whisky)

*90 g rodzynek

Składniki na polewę (ja jej nie robiłam):

*4 żółtka

*80 g cukru pudru

*60 ml śmietany (18 %)

*2 łyżeczki ciemnego rumu

*2 łyżki masła

*1 łyżeczka kakao

 

Wykonanie:

Rodzynki zalać alkoholem i odstawić na 1 godzinę do nasiąknięcia. Formę o wymiarach 20x20 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.

Na średnich obrotach, utrzeć na gładki krem, jajko z cukrem Czekoladę rozpuścić z masłem na parze i powoli dodać ją do masy jajecznej. Dodać mąkę i nasiąknięte rumem rodzynki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35 minut (wbity patyczek w środek ciasta, po wyjęciu powinien być suchy). Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić w formie do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć i odstawić na kratkę do pełnego wystudzenia.

Przygotować polewę (ja nie robiłam). W tym celu w średnim rondlu, na małym ogniu podgrzać wymieszane ze sobą żółtka, cukier, śmietankę i rum. Kiedy mieszanka zgęstnieje lub osiągnie temperaturę 80 stopni C, zdjąć i umieścić rondel w misce z zimną wodą. Mieszać do całkowitego ostudzenia.

W małej misce utrzeć masło, aż nabierze kremowej konsystencji i połączyć je z kakao. Stopniowo dodawać masło do kremu żółtkowego. Schłodzić masę w lodówce minimum przez 10 minut.

Rozsmarować kremową polewę na cieście i pokroić ciasto na kawałki.

Smacznego :)

Zdjęcie - Czekoladowiec z rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Czekoladowiec z rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów