Czekoladowiec z rodzynkami
Wspaniałe czekoladowe ciasto, z dodatkiem rodzynek upojonych alkoholem. Wilgotne, ale nie tak jak brownie. Mocno czekoladowe, pachnące i kuszące. Przepis na czekoladowca znalazłam u Charlotte. Pozmieniałam go troszkę, bo zamiast rumu użyłam whisky, no i nie robiłam polewy zostawiając taką fajną skorupkę czekoladową na wierzchu. Polecam, bo jest bardzo pyszne!
Składniki na ciasto:
*70 g ciemnego brązowego cukru
*70 g jasnego brązowego cukru
*1 duże lub 2 małe jajka
*250 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
*125 g miękkiego masła
*180 g mąki pszennej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/ 4 łyżeczki soli
*3-4 łyżki ciemnego rumu (u mnie whisky)
*90 g rodzynek
Składniki na polewę (ja jej nie robiłam):
*4 żółtka
*80 g cukru pudru
*60 ml śmietany (18 %)
*2 łyżeczki ciemnego rumu
*2 łyżki masła
*1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Rodzynki zalać alkoholem i odstawić na 1 godzinę do nasiąknięcia. Formę o wymiarach 20x20 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
Na średnich obrotach, utrzeć na gładki krem, jajko z cukrem Czekoladę rozpuścić z masłem na parze i powoli dodać ją do masy jajecznej. Dodać mąkę i nasiąknięte rumem rodzynki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35 minut (wbity patyczek w środek ciasta, po wyjęciu powinien być suchy). Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić w formie do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć i odstawić na kratkę do pełnego wystudzenia.
Przygotować polewę (ja nie robiłam). W tym celu w średnim rondlu, na małym ogniu podgrzać wymieszane ze sobą żółtka, cukier, śmietankę i rum. Kiedy mieszanka zgęstnieje lub osiągnie temperaturę 80 stopni C, zdjąć i umieścić rondel w misce z zimną wodą. Mieszać do całkowitego ostudzenia.
W małej misce utrzeć masło, aż nabierze kremowej konsystencji i połączyć je z kakao. Stopniowo dodawać masło do kremu żółtkowego. Schłodzić masę w lodówce minimum przez 10 minut.
Rozsmarować kremową polewę na cieście i pokroić ciasto na kawałki.
Smacznego :)