Czekoladowe serce dla Walentynki
Walentynki, to dzień Zakochanych jak co roku obchodzony 14 lutego. Zwyczaj, który dotarł do Polski z Europy zachodniej.
Czekoladowe serce pachnące miętą, polane czerwonym lukrem.
Podaruj czekoladowe serce Twojej Walentynce !
Składniki:
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 140 g cukru
- 125 ml wody
- 3 jaja
- 1 łyżeczka esencji miętowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady miętowej
oraz:
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
- czerwony barwnik
Wykonanie:
- Kawałki czekolady, masło, cukier i wodę zagotować, ciągle mieszając, następnie odstawić do wystudzenia.
- Do zimnej mieszaniny dodać jajka, ekstrakt waniliowy, esencję miętową i zmiksować.
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać i dodać do mieszaniny oraz drobno startą czekoladę miętową.
- Zmiksować do połączenia się składników i otrzymania gładkie masy.
- Ciasto przelać do formy tortowej w kształcie serca.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C przez 45 minut lub do suchego patyczka.
- Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, gorącą wodą i czerwonym barwnikiem
- Natychmiast czerwonym lukrem polać wystudzone serce.
Smacznego ?