Czekoladowe serce dla Walentynki

Czekoladowe serce dla Walentynki

Walentynki, to dzień Zakochanych jak co roku obchodzony 14 lutego. Zwyczaj, który dotarł do Polski z Europy zachodniej.

Czekoladowe serce pachnące miętą, polane czerwonym lukrem.

Podaruj czekoladowe serce Twojej Walentynce !

Zdjęcie - Czekoladowe serce dla Walentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 140 g cukru
  • 125 ml wody
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka esencji miętowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady miętowej

oraz:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • czerwony barwnik

Zdjęcie - Czekoladowe serce dla Walentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe serce dla Walentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Kawałki czekolady, masło, cukier i wodę zagotować, ciągle mieszając, następnie odstawić do wystudzenia.
  2. Do zimnej mieszaniny dodać jajka, ekstrakt waniliowy, esencję miętową i zmiksować.
  3. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać i dodać do mieszaniny oraz drobno startą czekoladę miętową.
  4. Zmiksować do połączenia się składników i otrzymania gładkie masy.
  5. Ciasto przelać do formy tortowej w kształcie serca.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C przez 45 minut lub do suchego patyczka.
  7. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, gorącą wodą i czerwonym barwnikiem
  8. Natychmiast czerwonym lukrem polać wystudzone serce.

Smacznego ?

Zdjęcie - Czekoladowe serce dla Walentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów