Czekoladowe cupcakes z wafelkami
Zwykle nie robię ciast z kremem, ale mama już od jakiegoś czasu prosiła mnie, żebym zrobiła takie babeczki, więc w końcu są. W dodatku na Food Blogger Fest, jak inni uczestnicy, dostałam torcik wedlowski z wybranym przez siebie napisem - na ostatnim zdjęciu widać z jakim, jeśli jeszcze nie zgadliście:D Pomyślałam, że świetnie nada się do tego celu (możecie użyć jakichkolwiek podobnych wafelków) i tak powstały te cupcakes. Są mocno czekoladowe, niezbyt zdrowe (choć troszkę odchudziłam krem) i przepyszne.
Czekoladowe cupcakes z wafelkami
- 100g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140g drobnego cukru
- 40g kakao
- 40g miękkiego masła + 100g do kremu
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 torcik wedlowski lub 250g wafelków w czekoladzie
- 100g cukru pudru
- 200g serka śmietankowego (użyłam light)
1) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połową kakao i cukrem.
2) Dodać 40g masła i zmiksować.
3) Wymieszać mleko, kawę, jajko i esencję waniliową i dolać do ciasta.
4) Dokładnie zmiksować i wmieszać dość drobno pokruszone wafelki (zostawić większe kawałki do ozdoby).
5) Przełożyć do formy na 12 muffinek i piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.
6) By przygotować krem, zmiksować 100g masła, cukier puder i serek.
7) Ostudzone babeczki udekorować kremem i posypać zachowanymi wafelkami.
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 345 kcal