Czekoladowe cupcakes

Czekoladowe cupcakes

Zdjęcie - Czekoladowe cupcakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W takie dni kiedy na dworze jest brzydko i zimno lubię sobie poprawić humor czymś słodkim. A kiedy pogoda przegina i wyjście do sklepu po bułki jest porównywalne do wejścia na Elbrus trzeba sięgnąć po cięższą artylerię. Coś co będzie tak doskonałe,że pozwoli zapomnieć o tym,że za oknem straszy. Taka kropka nad „i” , dosłowna wisienka na niedosłownym torcie. Ten przepis polubią wielbiciele czekolady. Czekoladowe cupcakes są obłędnie czekoladowe, niezbyt słodkie, przepyszne. Czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem. Genialne w swojej prostocie, a przy tym eleganckie i efektowne. Bardzo polecam.

Składniki

Cupcakes

  • Masło – 100g
  • Mleko – 100ml
  • Cukier drobny – 100g
  • Cukier waniliowy – 2 łyżki
  • Mąka pszenna – 130g
  • Jajka – 2 szt
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Kakao ( gorzkie ) – 2 łyżki

Krem

  • Czekolada gorzka – 200g
  • Śmietanka kremówka ( słodka ) – 200ml

Sposób przygotowania

Składniki, których używamy powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier zmieszany z cukrem waniliowym i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy jajka i miksujemy. Ciągle miksując dodajemy na przemian mąkę zmieszaną z sodą i mleko. Gdy ciasto będzie gładkie nakładamy je do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.

Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Studzimy na kratce.

Przygotowujemy krem czekoladowy. Śmietankę kremówkę mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w niej posiekaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż masa będzie gładka. Żeby naszym kremem łatwo ozdabiało się cupcakes musi porządnie wystygnąć i zgęstnieć. A jeśli zgęstnieje zbyt mocno można go lekko podgrzać.

Z podanych proporcji wyszło mi 10 cupcakes.

Zdjęcie - Czekoladowe cupcakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe cupcakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Print Friendly

Kategorie przepisów