Czekoladowe cupcakes
W takie dni kiedy na dworze jest brzydko i zimno lubię sobie poprawić humor czymś słodkim. A kiedy pogoda przegina i wyjście do sklepu po bułki jest porównywalne do wejścia na Elbrus trzeba sięgnąć po cięższą artylerię. Coś co będzie tak doskonałe,że pozwoli zapomnieć o tym,że za oknem straszy. Taka kropka nad „i” , dosłowna wisienka na niedosłownym torcie. Ten przepis polubią wielbiciele czekolady. Czekoladowe cupcakes są obłędnie czekoladowe, niezbyt słodkie, przepyszne. Czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem. Genialne w swojej prostocie, a przy tym eleganckie i efektowne. Bardzo polecam.
Składniki
Cupcakes
- Masło – 100g
- Mleko – 100ml
- Cukier drobny – 100g
- Cukier waniliowy – 2 łyżki
- Mąka pszenna – 130g
- Jajka – 2 szt
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Kakao ( gorzkie ) – 2 łyżki
Krem
- Czekolada gorzka – 200g
- Śmietanka kremówka ( słodka ) – 200ml
Sposób przygotowania
Składniki, których używamy powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier zmieszany z cukrem waniliowym i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy jajka i miksujemy. Ciągle miksując dodajemy na przemian mąkę zmieszaną z sodą i mleko. Gdy ciasto będzie gładkie nakładamy je do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Studzimy na kratce.
Przygotowujemy krem czekoladowy. Śmietankę kremówkę mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w niej posiekaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż masa będzie gładka. Żeby naszym kremem łatwo ozdabiało się cupcakes musi porządnie wystygnąć i zgęstnieć. A jeśli zgęstnieje zbyt mocno można go lekko podgrzać.
Z podanych proporcji wyszło mi 10 cupcakes.