Czekoladowe cudo

Zdjęcie - Czekoladowe cudo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 55
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 25 + 10 minut

 

Ciasto o tak obiecującej nazwie zwyciężyło w konkursie organizowanym w mojej szkole na najlepsze ciasto czekoladowe. Wpłynęło bardzo dużo ciekawych propozycji i naprawdę ciężko było wybrać tę najlepszą. Przepis, który dzisiaj prezentuję jest tak naprawdę połączeniem dwóch. Wielką zaletą tego ciasta jest delikatna czekoladowa masa z dodatkiem nutelli. W połączeniu z bitą śmietaną i wilgotnym biszkoptem powstało naprawdę cudo. Wydawać by się mogło, że ciasto jest bardzo słodkie ale zwróćcie uwagę, że budyń jest niesłodzony a biszkopcie i śmietanie ilość cukru jest minimalna. Bardzo zachęcam do wypróbowania:)

Składniki

  • Składniki na biszkopt
  • jajka - 5 szt.
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka
  • kakao - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 5 łyżek
  • Składniki na masę z nutellą
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mleko - 1 1/2 szklanki
  • nutella - 1 mały słoiczek
  • masło - 1 kostka
  • Składniki na masę z bitej śmietany
  • śmietana kremówka - 330 ml
  • cukier puder - 4 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • Dodatkowo
  • rum - 50 ml
  • czekolada gorzka - 50 g

Instrukcje

Proszek budyniowy rozmieszać  w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszany proszek, ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać partiami budyń i dalej ucierać. Pod koniec dodać nutellę i dokładnie zmiksować.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, Dodać rozmieszane żółtka i wymieszać. Przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 32/34 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 25 min. Wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić na chwilę do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec dodać żelatynę, wymieszać.

Rum wymieszać z ok. 50 ml wody. Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć połową rumu, wyłożyć masę z nutellą, przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć bitą śmietanę. Wyrównać. Wierzch ozdobić tartą czekoladą. Ciasto trzymać w lodówce.

Smacznego:)

Zdjęcie - Czekoladowe cudo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zebra
1

Zebra

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Ciasto kawą polane
2

Ciasto kawą polane

Kaś Kaś
Bake&Taste

Brownie z cynamonem i  orzechami
8

Brownie z cynamonem i orzecha…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto kostka kawowa

Ciasto kostka kawowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto fale dunaju z jabłkami
1

Ciasto fale dunaju z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe placuszki owsiane
1

Czekoladowe placuszki owsiane

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą

Czekoladowe babeczki z miodem…

montka montka
cukierenka

Tort czekoladowo-malinowy

Tort czekoladowo-malinowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto ambasador

Ciasto ambasador

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Prince Polo bez pieczenia + film
1

Ciasto Prince Polo bez pieczen…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania