Czekoladowe cudo

Zdjęcie - Czekoladowe cudo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 55
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 25 + 10 minut

 

Ciasto o tak obiecującej nazwie zwyciężyło w konkursie organizowanym w mojej szkole na najlepsze ciasto czekoladowe. Wpłynęło bardzo dużo ciekawych propozycji i naprawdę ciężko było wybrać tę najlepszą. Przepis, który dzisiaj prezentuję jest tak naprawdę połączeniem dwóch. Wielką zaletą tego ciasta jest delikatna czekoladowa masa z dodatkiem nutelli. W połączeniu z bitą śmietaną i wilgotnym biszkoptem powstało naprawdę cudo. Wydawać by się mogło, że ciasto jest bardzo słodkie ale zwróćcie uwagę, że budyń jest niesłodzony a biszkopcie i śmietanie ilość cukru jest minimalna. Bardzo zachęcam do wypróbowania:)

Składniki

  • Składniki na biszkopt
  • jajka - 5 szt.
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka
  • kakao - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 5 łyżek
  • Składniki na masę z nutellą
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mleko - 1 1/2 szklanki
  • nutella - 1 mały słoiczek
  • masło - 1 kostka
  • Składniki na masę z bitej śmietany
  • śmietana kremówka - 330 ml
  • cukier puder - 4 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • Dodatkowo
  • rum - 50 ml
  • czekolada gorzka - 50 g

Instrukcje

Proszek budyniowy rozmieszać  w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszany proszek, ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać partiami budyń i dalej ucierać. Pod koniec dodać nutellę i dokładnie zmiksować.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, Dodać rozmieszane żółtka i wymieszać. Przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 32/34 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 25 min. Wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić na chwilę do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec dodać żelatynę, wymieszać.

Rum wymieszać z ok. 50 ml wody. Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć połową rumu, wyłożyć masę z nutellą, przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć bitą śmietanę. Wyrównać. Wierzch ozdobić tartą czekoladą. Ciasto trzymać w lodówce.

Smacznego:)

Zdjęcie - Czekoladowe cudo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zebra
1

Zebra

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Ciasto kawą polane
2

Ciasto kawą polane

Kaś Kaś
Bake&Taste

Brownie z cynamonem i  orzechami
8

Brownie z cynamonem i orzecha…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zdrowe ciasto z truskawkami

Zdrowe ciasto z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rolada szpinakowa z truskawkami - super fit

Rolada szpinakowa z truskawkam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto z truskawkami na zsiadłym mleku
1

Ciasto z truskawkami na zsiadł…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Kolorowe bezy
1

Kolorowe bezy

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Suflet z botwiną i parmezanem. Czerwcowy obiad!

Suflet z botwiną i parmezanem.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Bezy z lodami jagodowymi
1

Bezy z lodami jagodowymi

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Omlet ze szparagami z piekarnika (bez glutenu)

Omlet ze szparagami z piekarni…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Piętrowy tort komunijny

Piętrowy tort komunijny

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni