Czekoladowe cudo

Czekoladowe cudo

Zdjęcie - Czekoladowe cudo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 55
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 25 + 10 minut

 

Ciasto o tak obiecującej nazwie zwyciężyło w konkursie organizowanym w mojej szkole na najlepsze ciasto czekoladowe. Wpłynęło bardzo dużo ciekawych propozycji i naprawdę ciężko było wybrać tę najlepszą. Przepis, który dzisiaj prezentuję jest tak naprawdę połączeniem dwóch. Wielką zaletą tego ciasta jest delikatna czekoladowa masa z dodatkiem nutelli. W połączeniu z bitą śmietaną i wilgotnym biszkoptem powstało naprawdę cudo. Wydawać by się mogło, że ciasto jest bardzo słodkie ale zwróćcie uwagę, że budyń jest niesłodzony a biszkopcie i śmietanie ilość cukru jest minimalna. Bardzo zachęcam do wypróbowania:)

Składniki

Instrukcje

Proszek budyniowy rozmieszać  w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszany proszek, ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać partiami budyń i dalej ucierać. Pod koniec dodać nutellę i dokładnie zmiksować.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, Dodać rozmieszane żółtka i wymieszać. Przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 32/34 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 25 min. Wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić na chwilę do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec dodać żelatynę, wymieszać.

Rum wymieszać z ok. 50 ml wody. Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć połową rumu, wyłożyć masę z nutellą, przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć bitą śmietanę. Wyrównać. Wierzch ozdobić tartą czekoladą. Ciasto trzymać w lodówce.

Smacznego:)

Zdjęcie - Czekoladowe cudo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów