Czekoladowe cudo
- Wynik: 55
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 25 + 10 minut
Ciasto o tak obiecującej nazwie zwyciężyło w konkursie organizowanym w mojej szkole na najlepsze ciasto czekoladowe. Wpłynęło bardzo dużo ciekawych propozycji i naprawdę ciężko było wybrać tę najlepszą. Przepis, który dzisiaj prezentuję jest tak naprawdę połączeniem dwóch. Wielką zaletą tego ciasta jest delikatna czekoladowa masa z dodatkiem nutelli. W połączeniu z bitą śmietaną i wilgotnym biszkoptem powstało naprawdę cudo. Wydawać by się mogło, że ciasto jest bardzo słodkie ale zwróćcie uwagę, że budyń jest niesłodzony a biszkopcie i śmietanie ilość cukru jest minimalna. Bardzo zachęcam do wypróbowania:)
Składniki
- Składniki na biszkopt
- jajka - 5 szt.
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka
- kakao - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 5 łyżek
- Składniki na masę z nutellą
- budyń śmietankowy - 1 opakowanie
- mleko - 1 1/2 szklanki
- nutella - 1 mały słoiczek
- masło - 1 kostka
- Składniki na masę z bitej śmietany
- śmietana kremówka - 330 ml
- cukier puder - 4 łyżki
- żelatyna - 2 łyżeczki
- Dodatkowo
- rum - 50 ml
- czekolada gorzka - 50 g
Instrukcje
Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszany proszek, ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać partiami budyń i dalej ucierać. Pod koniec dodać nutellę i dokładnie zmiksować.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, Dodać rozmieszane żółtka i wymieszać. Przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 32/34 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 25 min. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić na chwilę do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec dodać żelatynę, wymieszać.
Rum wymieszać z ok. 50 ml wody. Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć połową rumu, wyłożyć masę z nutellą, przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć bitą śmietanę. Wyrównać. Wierzch ozdobić tartą czekoladą. Ciasto trzymać w lodówce.
Smacznego:)