Czekoladowe ciasto z cukinią

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cukinii w tym roku mam dostatek, a zatem grzechem by było nie wykorzystać tego warzywa także do jakiegoś wypieku ;-) Piekłam już kiedyś ciasto cukiniowe w jasnej wersji, a teraz przyszła pora na czekoladowe. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie (zwłaszcza, jeżeli dodajemy do niego gorzką czekoladę), ale polewa krówkowa świetnie uzupełnia ten niedobór słodyczy. Poza tym jest wilgotne i naprawdę mocno czekoladowe, pomimo, że dodałam do niego mniej kakao niż w oryginale.

Przepis pochodzi z książki „Chocolate & Zucchini” C. Dusoulier, a udostępniła go truskawkowa Ania - dziękuję :-)

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 120 ml oleju
- 240 g mąki
- 60 g kakao (dałam 40 g i dosypałam 2 łyżki mąki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 3 duże jajka
- 150 g cukru pudru (dałam 200 g zwykłego)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 350 g cukinii, startej na tarce o grubych oczkach (ze skórką)
- 1 tabliczka czekolady (gorzkiej albo mlecznej, wg uznania), posiekana
- odrobina aromatu rumowego (dodałam od siebie)

W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą. W drugiej zmiksować jajka z olejem, kawą i cukrem. Wsypać 2/3 suchej mieszanki i wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Do pozostałych suchych składników dodać startą cukinię (razem z sokiem) i posiekaną czekoladę, wymieszać. Zawartość obu misek połączyć razem, nie mieszając jednak zbyt długo. Ciasto przelać do tortownicy (ok. 26 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w temp. 180 st.C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto można oblać polewą czekoladową. W moim przypadku była to masa krówkowa (pół puszki) wymieszana z 1 łyżką kakao.


Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Placek drożdżowy ze śliwkami (babciny)

Placek drożdżowy ze śliwkami (…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Muffiny z cukinią
2

Muffiny z cukinią

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami
1

Ciasto z patelni czyli gotowy…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki z kremem patissiere i owocami

Tartaletki z kremem patissiere…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Indyk z warzywami po gruzińsku

Indyk z warzywami po gruzińsku

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

„Makaron” z cukinii
1

„Makaron” z cukinii

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Placki cukiniowo - ziemniaczane z dipem miętowym

Placki cukiniowo - ziemniaczan…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Omlet  z cukinią i czosnkiem

Omlet z cukinią i czosnkiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pizza na cukiniowym spodzie

Pizza na cukiniowym spodzie

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją