Czekoladowe ciasto z cukinią

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cukinii w tym roku mam dostatek, a zatem grzechem by było nie wykorzystać tego warzywa także do jakiegoś wypieku ;-) Piekłam już kiedyś ciasto cukiniowe w jasnej wersji, a teraz przyszła pora na czekoladowe. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie (zwłaszcza, jeżeli dodajemy do niego gorzką czekoladę), ale polewa krówkowa świetnie uzupełnia ten niedobór słodyczy. Poza tym jest wilgotne i naprawdę mocno czekoladowe, pomimo, że dodałam do niego mniej kakao niż w oryginale.

Przepis pochodzi z książki „Chocolate & Zucchini” C. Dusoulier, a udostępniła go truskawkowa Ania - dziękuję :-)

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 120 ml oleju
- 240 g mąki
- 60 g kakao (dałam 40 g i dosypałam 2 łyżki mąki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 3 duże jajka
- 150 g cukru pudru (dałam 200 g zwykłego)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 350 g cukinii, startej na tarce o grubych oczkach (ze skórką)
- 1 tabliczka czekolady (gorzkiej albo mlecznej, wg uznania), posiekana
- odrobina aromatu rumowego (dodałam od siebie)

W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą. W drugiej zmiksować jajka z olejem, kawą i cukrem. Wsypać 2/3 suchej mieszanki i wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Do pozostałych suchych składników dodać startą cukinię (razem z sokiem) i posiekaną czekoladę, wymieszać. Zawartość obu misek połączyć razem, nie mieszając jednak zbyt długo. Ciasto przelać do tortownicy (ok. 26 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w temp. 180 st.C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto można oblać polewą czekoladową. W moim przypadku była to masa krówkowa (pół puszki) wymieszana z 1 łyżką kakao.


Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z płatkami owsianymi

Szarlotka z płatkami owsianymi

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pierwsza w tym roku prawie szarlotka

Pierwsza w tym roku prawie sza…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów
1

Pasztet z fasoli i suszonych p…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pasta z fasoli - wegański smalec
2

Pasta z fasoli - wegański smal…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem
1

Papryka faszerowana kaszą orki…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto pijak
1

Ciasto pijak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proste trufle kokosowe
1

Proste trufle kokosowe

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciasto czekoladowe z gruszką

Ciasto czekoladowe z gruszką

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Dżem śliwkowy z kakao

Dżem śliwkowy z kakao

Tyna Tyna
In cooking we trust

 Muffinki

Muffinki

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kostka alpejska
1

Kostka alpejska

mapik27 mapik27
Świat Ciasta