Czekoladowe ciasteczka „brownie”
Ja wiem. To nie są najpiękniejsze ciasteczka na świecie, ale także w tej ich bezpretensjonalności tkwi urok, prawda?
Nieidealny kształt kryje w sobie głęboki smak czekolady i miękkie wnętrze, na kształt najlepszego brownie ( a do tego symboliczną wręcz zawartość mąki).
Przygotowanie ciasta to kwestia minut, bo wystarczy połączyć składniki w misce.
Kilka ciasteczek ozdobiłam małymi bazikami, reszta to podstawowa receptura.
Z proporcji uzyskacie ok. 40 ciasteczek.
Składniki- białko jajka - 2 szt
- jajko - 1 szt
- cukier puder - 2 szklanki
- mąka pszenna - 5 łyżek
- czekolada deserowa - 100 g, drobno posiekana
- kakao ciemne - 3/4 szklanki
- sól - 1 łyżeczka
Wszystkie składniki połącz w misce, na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę deserową.
Ciasto nakładaj łyżeczką do herbaty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiaj między porcjami ok. 5 cm odległość.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 13 minut. Przed zdjęciem ciasteczek z blachy zaczekaj, aż ostygną.