Czekoladowe ciasteczka „brownie”

Czekoladowe ciasteczka „brownie”

Ja wiem. To nie są najpiękniejsze ciasteczka na świecie, ale także w tej ich bezpretensjonalności tkwi urok, prawda?

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka „brownie” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowe ciasteczka „brownie” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nieidealny kształt kryje w sobie głęboki smak czekolady i miękkie wnętrze, na kształt najlepszego brownie ( a do tego symboliczną wręcz zawartość mąki).

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka „brownie” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowe ciasteczka „brownie” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie ciasta to kwestia minut, bo wystarczy połączyć składniki w misce.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka „brownie” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowe ciasteczka „brownie” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kilka ciasteczek ozdobiłam małymi bazikami, reszta to podstawowa receptura.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka „brownie” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowe ciasteczka „brownie” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji uzyskacie ok. 40 ciasteczek.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka „brownie” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wszystkie składniki połącz w misce, na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę deserową.

Ciasto nakładaj łyżeczką do herbaty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiaj między porcjami ok. 5 cm odległość.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 13 minut. Przed zdjęciem ciasteczek z blachy zaczekaj, aż ostygną.

Kategorie przepisów