Czekoladowe babeczki z (łatwym) kremem
Nie znam lepszego polepszacza humoru od porcji ciasta. Najlepiej czekoladowego. I najlepiej z kremem. Łatwo się mówi, ale mało kto ma ochotę “tak na szybko” upiec tort czekoladowy. Wtedy z pomocą nadchodzą one: czekoladowe babeczki z błyskawicznym do przygotowania kremem. Całość zrobicie w dwóch miskach i już po 20 minutach wyjmiecie z piekarnika pyszne muffinki.
Czekoladowy krem do babeczek jest równie pyszny co łatwy do przygotowania- to tylko dwa składniki! W jakiś magiczny sposób połączenie kremowego serka z kremem typu Nutella sprawia, że powstaje lekko karmelowy w konsystencji, delikatny krem o pięknym połysku. Spróbujecie raz, a będziecie chcieli dodawać go do wszystkiego, słowo!
Pamiętajcie tylko, żeby babeczki przed nakładaniem kremu były przestudzone, inaczej spłynie on z wierzchu. Krem zaś niech ma temperaturę pokojową, będzie się wtedy ładnie i gładko rozprowadzał. Zarówno do kremu jak i do samego ciasta dodać możecie posiekane orzechy (laskowe, włoskie…), będą się wspaniale komponować! Do każdej babeczki włożyłam przed pieczeniem po jednej jeżynie. Możecie wykorzystać maliny, wiśnie lub w ogóle zrezygnować z owoców w środku.
W przepisie pojawia się olej lub masło. Możecie użyć tego pierwszego lub masło rozpuścić w małym garnuszku, ostudzić i w takiej formie dodać do masy. Kolejny składnik: maślanka. Tu znowu możemy użyć zamiennika- mleko wystarczy wymieszać z łyżeczką octu (winnego, jabłkowego), odstawić na 2 minutki i już mamy idealny zamiennik maślanki gotowy!
Z podanych proporcji upieczecie 12 sztuk czekoladowych babeczek czyli pełną klasyczną formę na muffinki.
Składniki:- Babeczki:
- mąka pszenna - 200 g
- jajko - 1 szt
- cukier - 150 g
- ciemne kakako - 3 łyżki
- krem typu - 3 porządne łyżki
- maślanka - 200 ml (lub mleko + 1łyżeczka octu-patrz uwagi w tekście obok) + ewentualnie kilka łyżek mleka
- masło - 80 g, rozpuszczone lub 1/2 szklanki oleju
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- Krem:
- krem typu - 1/2 szklanki
- serek kremowy - 1/2 szklanki - krótko mówiąc tyle samo serka co kremu :)
Masło rozpuść w rondelku. Do jeszcze lekko ciepłego dodaj krem czekoladowy (np. Nutellę) i wymieszaj. Dolej maślankę, wbij jajko, wymieszaj. Zamiast masła możesz użyć oleju.
Do płynnych składników dodaj cukier, połącz.
Następnie dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i ciemne kakao. Wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami. Na wierzch każdej sztuki możesz położyć owoc np. jeżynę, malinę, wiśnię…Piecz przez ok. 20 minut w temp. 200 oC. Ostudź.
Przygotuj krem: Nutellę połącz z serkiem kremowym. I tyle:) Gotowy krem nakładaj na wierzch ostudzonych babeczek. Od razu możesz jeść :)
***
Ps. A jeśli jeszcze mało Wam czekolady, podrzucam TUTAJ przepis na czekoladowe ciasto “Czarny las”.