Czekoladowe babeczki z kremem
Te babeczki to prawdziwa prościzna- do ich wykonania wystarczą podstawowe składniki, jakie pewnie macie w lodówce, a wykonanie to tylko wymieszanie ich w jednej misce.
Cały efekt robi tu jednak dwukolorowy (waniliowo-czekoladowy) krem, który zwieńcza każdą z muffinek. Poniżej instrukcja, jak wykonać tą ozdobę, krok po kroku. Wystarczy każdy z kremów włożyć do osobnego woreczka, odciąć jego róg i oba wsunąć do rękawa cukierniczego:
Proporcje wystarczą na ok. 10-12 babeczek, idealnych na Dzień Dziecka! :)
Składniki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier - 1 szklanka
- kakao ciemne - 1/2 szklanki
- maślanka - 1/2 szklanki
- woda - 1/4 szklanki
- jajko - 1 szt
- olej - 1/4 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- soda - 1/3 łyżeczki
- naturalny ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
- krem
- serek kremowy - 300 g (np. Philadelphia)
- czekolada gorzka - 6 kostek
- cukier puder - ok. 3 łyżki
- naturalny ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
- masło - 50 g, miękkie
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj jajko, maślankę, ciepłą wodę i olej oraz ekstrakt waniliowy. Połącz. Ciastem napełnij foremki z papierowymi papilotkami do 2/3 ich wysokości. Picz ok. 15 minut w temp. 190 oC. Ostudź.
Krem: miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj serek i miksuj, aż powstanie gładka, puszysta masa (posmakuj i w razie konieczności dodaj więcej cukru).
Połowę kremu przełóż do woreczka foliowego.
Czekoladę rozpuść i przestudź, dodaj do pozostałego kremu, zmiksuj i przełóż do drugiego woreczka.
Odetnij róg z obu woreczków i odciętą częścią do dołu, umieść w rękawie cukierniczym. Krem wyciskaj na babeczki. Gotowe przechowuj w lodówce.