Czekoladowe babeczki z kremem

Czekoladowe babeczki z kremem

Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowe babeczki z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Te babeczki to prawdziwa prościzna- do ich wykonania wystarczą podstawowe składniki, jakie pewnie macie w lodówce, a wykonanie to tylko wymieszanie ich w jednej misce.

Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cały efekt robi tu jednak dwukolorowy (waniliowo-czekoladowy) krem, który zwieńcza każdą z muffinek. Poniżej instrukcja, jak wykonać tą ozdobę, krok po kroku. Wystarczy każdy z kremów włożyć do osobnego woreczka, odciąć jego róg i oba wsunąć do rękawa cukierniczego:

Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje wystarczą na ok. 10-12 babeczek, idealnych na Dzień Dziecka! :)

Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj jajko, maślankę, ciepłą wodę i olej oraz ekstrakt waniliowy. Połącz. Ciastem napełnij foremki z papierowymi papilotkami do 2/3 ich wysokości. Picz ok. 15 minut w temp. 190 oC. Ostudź.

Krem: miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj serek i miksuj, aż powstanie gładka, puszysta masa (posmakuj i w razie konieczności dodaj więcej cukru).

Połowę kremu przełóż do woreczka foliowego.

Czekoladę rozpuść i przestudź, dodaj do pozostałego kremu, zmiksuj i przełóż do drugiego woreczka.

Odetnij róg z obu woreczków i odciętą częścią do dołu, umieść w rękawie cukierniczym. Krem wyciskaj na babeczki. Gotowe przechowuj w lodówce.

Kategorie przepisów