Czekoladowa Trufla na Walentynki
Wyjątkowy dzień i niezwykłe ciasto, czekoladowa trufla z kawowo pomarańczową nutą. Przepyszny bukiet smakowy, idealny deser dla zakochanych w dniu ich Swięta na Walentynki !
Składniki na ciasto:
- 175 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 100 g gorzkiej czekolady
- skórka z 2 pomarańczy
- 1 łyżka zaparzonej kawy
- 1 łyżka rumu
Składniki na poncz:
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżki rumu
Składniki na krem:
- 250 ml smietany 22%
- 200 g gorzkiej czekolady powyżej 70%
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki likieru Cointreau lub rumu
Dodatkowo:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 40 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
- serduszka żelowe
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać po jednym jajku, drobno startą skórkę, alkohol i 1 łyżkę mocnej zaparzonej kawy oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę /przestudzoną/, dobrze wszystko zmiksować.
- Do masy dodać przesianą makę z proszkiem i dokładnie połączyć.
- Małą formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wierzch wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku /dolna grzałka, bez termo obiegu/, w temp. 180 st. C, przez 50 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić i przekroić w poziomie na trzy blaty.
- Każdy blat nasączyć ponczem i przełożyć czekoladowym kremem.
- Polać roztopioną czekoladą i udekorować żelowymi serduszkami i białą czekoladą.
Wykonanie kremu:
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić razem ze smietaną w kąpieli wodnej, odstawić.
- W drugiej misce ubić żółtka z cukrem i alkoholem nad parą, do zgęstnienia.
- Dodać roztopioną czekoladę i wszystko razem ubić, odstawić do niewielkiego schłodzenia.
Smacznego !
źródło: BBC Good Food