Czekoladowa korzenna bagietka

Czekoladowa korzenna bagietka

Zdjęcie - Czekoladowa korzenna bagietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nic tak nie koi zmysłów jak czekolada. Szczególnie, gdy znienacka dopada cię jakieś okrutne choróbsko, które krok po kroku wykańcza twój organizm. Zobaczyłam dzisiaj pusty chlebak i tabliczkę czekolady. A ponieważ uwielbiam się oszukiwać, zdecydowałam się nie zjeść jej od razu, tylko dodać ją do chleba:)

To nie jest słodka bagietka pokroju maślanych bułeczek. Dużo bardziej od takich wypieków wolę te, w których przebija się słodycz w sposób nienachalny. I taka właśnie jest ta bagietka.

Oprócz tego skromnego dodatku w postaci czekolady postanowiłam ją też podrasować przyprawą korzenną. Bo przecież ze świątecznego nastroju trzeba wychodzić powoli, aby nie doznać szoku:)

Czekoladowa korzenna bagietka Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 175 g ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki.
  2. Zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest lekko klejące, możesz oprószyć je mąką.
  3. Zagniataj ok. 2 minuty, następnie pozostaw ciasto w misce i odstaw ją w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 1,5 h.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego bagietkę.
  5. Ułóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i połóż na niej bagietkę, tak aby jedna z długości przywierała do boku blachy (to powstrzyma rozrost na boki).
  6. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw bagietkę do piekarnika i piecz ok. 15 minut.
  9. Odstaw do ostygnięcia.

3.1.09

Kategorie przepisów