Czekoladowa korzenna bagietka
Nic tak nie koi zmysłów jak czekolada. Szczególnie, gdy znienacka dopada cię jakieś okrutne choróbsko, które krok po kroku wykańcza twój organizm. Zobaczyłam dzisiaj pusty chlebak i tabliczkę czekolady. A ponieważ uwielbiam się oszukiwać, zdecydowałam się nie zjeść jej od razu, tylko dodać ją do chleba:)
To nie jest słodka bagietka pokroju maślanych bułeczek. Dużo bardziej od takich wypieków wolę te, w których przebija się słodycz w sposób nienachalny. I taka właśnie jest ta bagietka.
Oprócz tego skromnego dodatku w postaci czekolady postanowiłam ją też podrasować przyprawą korzenną. Bo przecież ze świątecznego nastroju trzeba wychodzić powoli, aby nie doznać szoku:)
Czekoladowa korzenna bagietka Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 30 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 175 g ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki.
- Zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest lekko klejące, możesz oprószyć je mąką.
- Zagniataj ok. 2 minuty, następnie pozostaw ciasto w misce i odstaw ją w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 1,5 h.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego bagietkę.
- Ułóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i połóż na niej bagietkę, tak aby jedna z długości przywierała do boku blachy (to powstrzyma rozrost na boki).
- Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bagietkę do piekarnika i piecz ok. 15 minut.
- Odstaw do ostygnięcia.