Czekolada dubajska
Dubajska czekolada od jakiegoś czasu zdobywa popularność i serca internautów na całym świecie. Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz ściągać jej z Dubaju, możesz przygotować ją samodzielnie w domu. Prosty przepis pozwoli ci cieszyć się tym luksusowym smakołykiem bez wydawania tysiąca monet.
W bogatej strukturze dubajskiej czekolady kryje się tajny składnik, którym jest ciasto Kataifi. To przypominający włosy rodzaj ciasta filo, wywodzący się z Grecji. Właśnie kataifi nadaje nadzieniu czekolady wyjątkowej tekstury i sprawia, że staje się chrupiące. Połączone z kremem pistacjowym jest niezwykle apetyczne.
Do przygotowania dubajskiej czekolady potrzebne ci będą również silikonowe foremki, w których uformujesz tabliczki. Cały proces można wykonać w mniej niż 2 godziny, ale większość tego czasu to smażenie ciasta kataifi i oczekiwanie, gdy czekoladki twardnieją w lodówce.
Składniki na czekoladę dubajską:
- 300 g czekolady mlecznej
- 250 g ciasta kaifi
- 100 g masła
- słoik pasty pistacjowej
- 100 g białej czekolady (opcjonalnie)
Jak zrobić czekoladę dubajską?
Posiekaj czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Cienką warstwę rozpuszczonej czekolady wylej na dno i ścianki silikonowych foremek. Wstaw do lodówki lub zamrażalki, aby stężała.
Posiekane ciasto kataifi smaż na maśle na małym ogniu, aż będzie złociste i chrupiące. Pamiętaj o częstym mieszaniu, żeby się nie przypaliło. Dodaj pastę pistacjową i roztopioną białą czekoladę (jeśli pasta pistacjowa jest bez cukru). Dokładnie wymieszaj.
Gdy czekolada w foremkach stwardnieje, nałóż nadzienie, pozostawiając miejsce na górną warstwę czekolady.
Pozostałą czekoladę wylej na nadzienie, wygładzając powierzchnię. Posyp posiekanymi pistacjami. Umieść czekoladki w lodówce na około godzinę.