Czekolada domowa
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Ktoś może zapytać po co robić czekoladę w domu skoro półki sklepowe uginają się od tego towaru. Niby racja, ale na pewno zrozumieją mnie osoby, które pamiętają czasy kiedy czekolady w sklepach nie było. Taka domowa czekolada smakuje zupełnie inaczej. Jest mięciutka i bardzo wciągająca. Po dwóch kawałkach człowiek jest syty ale po chwili sięga po kolejny. Zrobiłam taką wersję jaką pamiętam z dzieciństwa, można ją urozmaicić różnymi bakaliami, jakie tylko przyjdą nam do głowy.
Składniki- masło - 1/2 kostki
- cukier - 1 szklanka
- woda - 1/4 szklanki
- kakao - 3 łyżki
- mleko w proszku - 250 g
- orzechy włoskie - 3/4 szklanki
Orzechy uprażyć na suchej patelni.Wodę zagotować z cukrem, dodać masło. Do gorącej masy wsypać mleko w proszku z kakao, ucierać tak długo aż nie będzie grudek. Dodać orzechy i wymieszać. Przełożyć na płaskie naczynie z wysokimi brzegami. Wstawić do lodówki.