Czebureki

W poszukiwaniu przepisów do akcji Z widelcem po Azji natrafiłam na czebureki. Są  to pierogi rodem z kuchni tatarskiej ale występują  także w Kazachstanie. Widziałam jak wykonywał je Robert Makłowicz w jednym z odcinków w swoim programie. Pierogi robi się w miarę szybko i są bardzo smaczne. Najpierw polecam zrobić ciasto a w czasie gdy leżakuje można zająć się farszem. Idealnie smakują z sosem czosnkowym i sałatką. Są dość syte więc sugerowałabym je  raczej na zimne dni.

Zdjęcie - Czebureki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody 
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju

Składniki na farsz:

  • 50 dag mięsa
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  •  sól i pieprz – do smaku
  • woda ok. 1/3 – ½ szklanki

Mąkę przesiać do miski. Do szklanki wbić żółtko i uzupełnić wodą, aby razem stanowiły ¾ szklanki. Dodać sól i wymieszać razem. Wodę dodawać małymi porcjami do mąki i wyrabiać razem tak, jak robi się kruszonkę. Mają powstać takie większe okruszki. Teraz dodać do ciasta olej i zagnieść ciasto. Gdyby było twarde, należy dodać jeszcze wody. Nie wyrabiać za długo ciasta. Przykryte folią ciasto, odstawić na 40 minut, aby odpoczęło. W tym czasie możemy zrobić farsz

Mięso zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Dodać przyprawy, trochę wody i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (nie ma potrzeby podsypywania mąki, bo ciasto idealnie się wałkuje i do niczego nie przykleja) na wielkość dużego talerzyka deserowego. Na połowę ciasta wyłożyć/rozsmarować farsz i przykryć drugą połową ciasta, starając się, aby wycisnąć powietrze z pieroga. Mocno skleić brzegi (można zrobić „falbankę” albo użyć widelca).

Smażyć czebureki na oleju, średnim ogniu, najpierw z jednej strony a następnie ostrożnie odwracamy i smażymy drugą stronę. Na patelni mieści się po 2 czebureki.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Akademia burczymiwbrzuchu #8: Pierogi

Akademia burczymiwbrzuchu #8:…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem
1

Pierogi z łososiem, szpinakiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z gęsiną i śliwkami

Pierogi z gęsiną i śliwkami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pierogi z marmoladą

Pierogi z marmoladą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika
1

Pieczone ruskie pierogi. Przep…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z karpiem

Pierogi z karpiem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

Wigilijne uszka z grzybami i k…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu
1

Uszka z grzybami do wigilijneg…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto pierogowe z masłem i olejem
2

Ciasto pierogowe z masłem i ol…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kasztanowe ravioli z pistacjami i rozmarynem. O primitivo słów kilka. Pasta e Vino!

Kasztanowe ravioli z pistacjam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z marchwią i białym serem

Pierogi z marchwią i białym se…

figmara figmara
figowe smaki