Czebureki
W poszukiwaniu przepisów do akcji Z widelcem po Azji natrafiłam na czebureki. Są to pierogi rodem z kuchni tatarskiej ale występują także w Kazachstanie. Widziałam jak wykonywał je Robert Makłowicz w jednym z odcinków w swoim programie. Pierogi robi się w miarę szybko i są bardzo smaczne. Najpierw polecam zrobić ciasto a w czasie gdy leżakuje można zająć się farszem. Idealnie smakują z sosem czosnkowym i sałatką. Są dość syte więc sugerowałabym je raczej na zimne dni.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
-
1/3 szklanki oleju
Składniki na farsz:
- 50 dag mięsa
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól i pieprz – do smaku
- woda ok. 1/3 – ½ szklanki
Mąkę przesiać do miski. Do szklanki wbić żółtko i uzupełnić wodą, aby razem stanowiły ¾ szklanki. Dodać sól i wymieszać razem. Wodę dodawać małymi porcjami do mąki i wyrabiać razem tak, jak robi się kruszonkę. Mają powstać takie większe okruszki. Teraz dodać do ciasta olej i zagnieść ciasto. Gdyby było twarde, należy dodać jeszcze wody. Nie wyrabiać za długo ciasta. Przykryte folią ciasto, odstawić na 40 minut, aby odpoczęło. W tym czasie możemy zrobić farsz
Mięso zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Dodać przyprawy, trochę wody i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (nie ma potrzeby podsypywania mąki, bo ciasto idealnie się wałkuje i do niczego nie przykleja) na wielkość dużego talerzyka deserowego. Na połowę ciasta wyłożyć/rozsmarować farsz i przykryć drugą połową ciasta, starając się, aby wycisnąć powietrze z pieroga. Mocno skleić brzegi (można zrobić „falbankę” albo użyć widelca).
Smażyć czebureki na oleju, średnim ogniu, najpierw z jednej strony a następnie ostrożnie odwracamy i smażymy drugą stronę. Na patelni mieści się po 2 czebureki.
Smacznego:)