Czebureki

W poszukiwaniu przepisów do akcji Z widelcem po Azji natrafiłam na czebureki. Są  to pierogi rodem z kuchni tatarskiej ale występują  także w Kazachstanie. Widziałam jak wykonywał je Robert Makłowicz w jednym z odcinków w swoim programie. Pierogi robi się w miarę szybko i są bardzo smaczne. Najpierw polecam zrobić ciasto a w czasie gdy leżakuje można zająć się farszem. Idealnie smakują z sosem czosnkowym i sałatką. Są dość syte więc sugerowałabym je  raczej na zimne dni.

Zdjęcie - Czebureki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody 
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju

Składniki na farsz:

  • 50 dag mięsa
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  •  sól i pieprz – do smaku
  • woda ok. 1/3 – ½ szklanki

Mąkę przesiać do miski. Do szklanki wbić żółtko i uzupełnić wodą, aby razem stanowiły ¾ szklanki. Dodać sól i wymieszać razem. Wodę dodawać małymi porcjami do mąki i wyrabiać razem tak, jak robi się kruszonkę. Mają powstać takie większe okruszki. Teraz dodać do ciasta olej i zagnieść ciasto. Gdyby było twarde, należy dodać jeszcze wody. Nie wyrabiać za długo ciasta. Przykryte folią ciasto, odstawić na 40 minut, aby odpoczęło. W tym czasie możemy zrobić farsz

Mięso zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Dodać przyprawy, trochę wody i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (nie ma potrzeby podsypywania mąki, bo ciasto idealnie się wałkuje i do niczego nie przykleja) na wielkość dużego talerzyka deserowego. Na połowę ciasta wyłożyć/rozsmarować farsz i przykryć drugą połową ciasta, starając się, aby wycisnąć powietrze z pieroga. Mocno skleić brzegi (można zrobić „falbankę” albo użyć widelca).

Smażyć czebureki na oleju, średnim ogniu, najpierw z jednej strony a następnie ostrożnie odwracamy i smażymy drugą stronę. Na patelni mieści się po 2 czebureki.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Indyjska mizeria, czyli raita ogórkowo-miętowa
1

Indyjska mizeria, czyli raita…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Steki z kalafiora z sosem orzechowym, marynowanym imbirem, kokosem i melisą
1

Steki z kalafiora z sosem orze…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak tandoori w aromatycznym sosie

Kurczak tandoori w aromatyczny…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Curry z kalafiorem i ciecierzycą

Curry z kalafiorem i ciecierzy…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pałki z kurczaka po marokańsku
4

Pałki z kurczaka po marokańsku

Beti Beti
kruche babeczki

Smażony makaron chow mein z kurczakiem
4

Smażony makaron chow mein z ku…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Pieczone pierogi z kaczką i ka…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi z mięsem z rosołu
3

Pierogi z mięsem z rosołu

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pierogi parzone na kapuście

Pierogi parzone na kapuście

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną
1

Pierogi gryczane z kapustą, gr…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Uszka z farszem grzybowym do wigilijnego barszczu
2

Uszka z farszem grzybowym do w…

food² food²
Food Square

Uszka z  grzybami
1

Uszka z grzybami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne