Czebureki

W poszukiwaniu przepisów do akcji Z widelcem po Azji natrafiłam na czebureki. Są  to pierogi rodem z kuchni tatarskiej ale występują  także w Kazachstanie. Widziałam jak wykonywał je Robert Makłowicz w jednym z odcinków w swoim programie. Pierogi robi się w miarę szybko i są bardzo smaczne. Najpierw polecam zrobić ciasto a w czasie gdy leżakuje można zająć się farszem. Idealnie smakują z sosem czosnkowym i sałatką. Są dość syte więc sugerowałabym je  raczej na zimne dni.

Zdjęcie - Czebureki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody 
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju

Składniki na farsz:

  • 50 dag mięsa
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  •  sól i pieprz – do smaku
  • woda ok. 1/3 – ½ szklanki

Mąkę przesiać do miski. Do szklanki wbić żółtko i uzupełnić wodą, aby razem stanowiły ¾ szklanki. Dodać sól i wymieszać razem. Wodę dodawać małymi porcjami do mąki i wyrabiać razem tak, jak robi się kruszonkę. Mają powstać takie większe okruszki. Teraz dodać do ciasta olej i zagnieść ciasto. Gdyby było twarde, należy dodać jeszcze wody. Nie wyrabiać za długo ciasta. Przykryte folią ciasto, odstawić na 40 minut, aby odpoczęło. W tym czasie możemy zrobić farsz

Mięso zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Dodać przyprawy, trochę wody i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (nie ma potrzeby podsypywania mąki, bo ciasto idealnie się wałkuje i do niczego nie przykleja) na wielkość dużego talerzyka deserowego. Na połowę ciasta wyłożyć/rozsmarować farsz i przykryć drugą połową ciasta, starając się, aby wycisnąć powietrze z pieroga. Mocno skleić brzegi (można zrobić „falbankę” albo użyć widelca).

Smażyć czebureki na oleju, średnim ogniu, najpierw z jednej strony a następnie ostrożnie odwracamy i smażymy drugą stronę. Na patelni mieści się po 2 czebureki.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Mule po tajsku

Mule po tajsku

Dzi Dzi
karmelowy

Indyjska sałatka pomidorowa

Indyjska sałatka pomidorowa

Kasia Kasia
Pełny talerz

Chruściki
1

Chruściki "pierogowe"

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Korma z jagnięciną

Korma z jagnięciną

Dzi Dzi
karmelowy

Sufletowe ciasto z figami

Sufletowe ciasto z figami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pierożki momo z kurczakiem w sosie curry z mlekiem kokosowym

Pierożki momo z kurczakiem w s…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z kaszanką

Pierogi z kaszanką "Himmel und…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną

Jagielnik - pieróg z kaszą jag…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Empanadas de carne
2

Empanadas de carne

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pierogi z kurkami
1

Pierogi z kurkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pierożki dim sum
3

Pierożki dim sum

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku