Czebureki

W poszukiwaniu przepisów do akcji Z widelcem po Azji natrafiłam na czebureki. Są  to pierogi rodem z kuchni tatarskiej ale występują  także w Kazachstanie. Widziałam jak wykonywał je Robert Makłowicz w jednym z odcinków w swoim programie. Pierogi robi się w miarę szybko i są bardzo smaczne. Najpierw polecam zrobić ciasto a w czasie gdy leżakuje można zająć się farszem. Idealnie smakują z sosem czosnkowym i sałatką. Są dość syte więc sugerowałabym je  raczej na zimne dni.

Zdjęcie - Czebureki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody 
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju

Składniki na farsz:

  • 50 dag mięsa
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  •  sól i pieprz – do smaku
  • woda ok. 1/3 – ½ szklanki

Mąkę przesiać do miski. Do szklanki wbić żółtko i uzupełnić wodą, aby razem stanowiły ¾ szklanki. Dodać sól i wymieszać razem. Wodę dodawać małymi porcjami do mąki i wyrabiać razem tak, jak robi się kruszonkę. Mają powstać takie większe okruszki. Teraz dodać do ciasta olej i zagnieść ciasto. Gdyby było twarde, należy dodać jeszcze wody. Nie wyrabiać za długo ciasta. Przykryte folią ciasto, odstawić na 40 minut, aby odpoczęło. W tym czasie możemy zrobić farsz

Mięso zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Dodać przyprawy, trochę wody i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (nie ma potrzeby podsypywania mąki, bo ciasto idealnie się wałkuje i do niczego nie przykleja) na wielkość dużego talerzyka deserowego. Na połowę ciasta wyłożyć/rozsmarować farsz i przykryć drugą połową ciasta, starając się, aby wycisnąć powietrze z pieroga. Mocno skleić brzegi (można zrobić „falbankę” albo użyć widelca).

Smażyć czebureki na oleju, średnim ogniu, najpierw z jednej strony a następnie ostrożnie odwracamy i smażymy drugą stronę. Na patelni mieści się po 2 czebureki.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Makaron z boczniakami w stylu azjatyckim

Makaron z boczniakami w stylu…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Barazek - sezamowe ciasteczka

Barazek - sezamowe ciasteczka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Kurkuma i jej prozdrowotne działanie - pasta z kurkumy i złote mleko
2

Kurkuma i jej prozdrowotne dzi…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią

Tajskie czerwone curry z dynią…

Dzi Dzi
karmelowy

Łosoś w tajskim sosie
1

Łosoś w tajskim sosie

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki

Fit obiad z wołowiną i makaron…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Sos sezamowy z tahini i syropem klonowym

Sos sezamowy z tahini i syrope…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Falafele z batatami

Falafele z batatami

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Biryani z kurczakiem
2

Biryani z kurczakiem

Dzi Dzi
karmelowy

Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami

Czerwone curry z rybą, fasolką…

Dzi Dzi
karmelowy

Szakszuka z fasolą i chorizo

Szakszuka z fasolą i chorizo

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Papad indyjskie chipsy
1

Papad indyjskie chipsy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia