Czarny makaron z krewetkami
Przygotowanie tego dania zajmie Wam zaledwie 15 minut. A żeby było jeszcze lepiej to danie jest wyjątkowe i wykwintne. Możecie je zaserwować na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. Polecam użyć świeżych krewetek, mają zdecydowanie lepszy smak. Oczywiście mrożone też będą smaczne, pamiętajcie tylko odpowiednio wcześniej je rozmrozić, aby na patelni nie było wody.
Czarny makaron z krewetkami składniki dla 2 osób:- 250g makaronu barwionego atramentem kałamarnicy
- 200g krewetek (oczyszczonych)
- ½ papryczki chili
- ½ pęczka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- oliwa
- sól morska, pieprz świeżo mielony
Makaron gotuję al dente wg wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozpuszczam masło z oliwą, wrzucam krewetki (jeśli używam mrożonych to godzinę wcześniej je rozmrażam). Dodaję wyciśnięty czosnek, posiekane paprykę i pietruszkę. Smażę 2-3 minuty z każdej strony. Doprawiam solą i pieprzem.
W dużym naczyniu mieszam makaron z krewetkami i sosem z patelni. Nakładam na talerz i posypuję świeżą pietruszką.