"Czarnie" mocno czekoladowe brownie

"Czarnie" mocno czekoladowe brownie



Zdjęcie - "Czarnie" mocno czekoladowe brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami "Czarnie" tak nazwałam moje ciasto brownie a to za sprawą czarnego węgla aktywnego. Pachnie waniliowo a banany wzbogacają jego smak.


200 gram gorzkiej czekolady 64%
2 łyżki czarnego kakao lub węgla aktywnego kokosowego
200 ml ( odmierzyłam miarkami) mąki ryżowej pełnoziarnistej ( jeśli użyjecie pszennej ciasto będzie bardziej wilgotne)
4 jaja M
2 dojrzałe banany średniej wielkości
1/2 kostki masła / 100 oleju kokosowego
mielona wanilia ok 1 łyżeczki
1/2 szklanki cukru kokosowego
Czekoladę pokruszyć i włożyć do naczynia wraz z masłem/olejem kokosowym i rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki czarnego kakao lub węgiel kokosowy i dokładnie wymieszać.
Wystudzić. Banany zmiksować.
W dużej misce ubić jajka z cukrem na puch, dodać wanilię. Dodać zmiksowane banany. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Przelać do formy ( u mnie 18 x 18) i piec 30 minut w 180 stopniach. Polać rozpuszczoną czekoladą.

Kategorie przepisów