"Czarnie" mocno czekoladowe brownie



Zdjęcie - "Czarnie" mocno czekoladowe brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami "Czarnie" tak nazwałam moje ciasto brownie a to za sprawą czarnego węgla aktywnego. Pachnie waniliowo a banany wzbogacają jego smak.


200 gram gorzkiej czekolady 64%
2 łyżki czarnego kakao lub węgla aktywnego kokosowego
200 ml ( odmierzyłam miarkami) mąki ryżowej pełnoziarnistej ( jeśli użyjecie pszennej ciasto będzie bardziej wilgotne)
4 jaja M
2 dojrzałe banany średniej wielkości
1/2 kostki masła / 100 oleju kokosowego
mielona wanilia ok 1 łyżeczki
1/2 szklanki cukru kokosowego
Czekoladę pokruszyć i włożyć do naczynia wraz z masłem/olejem kokosowym i rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki czarnego kakao lub węgiel kokosowy i dokładnie wymieszać.
Wystudzić. Banany zmiksować.
W dużej misce ubić jajka z cukrem na puch, dodać wanilię. Dodać zmiksowane banany. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Przelać do formy ( u mnie 18 x 18) i piec 30 minut w 180 stopniach. Polać rozpuszczoną czekoladą.

Przepisy z tych kategorii

Brownie z malinami
2

Brownie z malinami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach

Pełnoziarniste ciasto czekolad…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Klasyczne czekoladowe brownie

Klasyczne czekoladowe brownie

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Najlepsze brownie świata
1

Najlepsze brownie świata

upl upl
Niebo w gębie

Czekoladowy "torcik" brownie
1

Czekoladowy "torcik"…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Brownie oreo
1

Brownie oreo

ilovebake ilovebake
I Love Bake