Czarne kluski w sosie grzybowym

Czarne kluski w sosie  grzybowym

 Uwielbiam kluski, szczególnie śląskie ale dziś coś mnie podkusiło aby wypróbować innej wersji. Te kluski okazały się być równie wyśmienite, choć niejako bardziej konkretne. Nie tak delikatne ale o przyjemnie cięższej konsystencji i zupełnie innym smaku. Perfekcyjnie pasowały do sosu grzybowego więc w takiej formie wam polecam. Przepis pochodzi ze starej książki „Nowa Kuchnia Śląska”.

Zdjęcie - Czarne kluski w sosie  grzybowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 45-55min

SKŁADNIKI:

Na sos:

  • Garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 szklanka bulionu
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki

Na czarne kluski:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 3 surowe ziemniaki
  • 1 jajko
  • Mąka ziemniaczana(ilość podana w przepisie poniżej)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Surowe ziemniaki ścieramy na tarce lub w food procesorze. Odciskamy z nadmiaru płynu i umieszczamy w dużej misce.

2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski z surowymi ziemniakami.

3. Całość mieszamy z jajkiem. Wygładzamy masę odgarniamy ¼ część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy ciasto.

4. Obsypując co jakiś czas dłonie formujemy małe kluski, wielkości orzecha włoskiego.

5. Gotujemy kluski w garnku z osolonym wrzątkiem 25min.

6. Grzyby zalewamy bulionem i gotujemy przez 15min.

7. Po tym czasie blendujemy. W ¼ kubka zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Gdy nie będzie już grudek wlewamy do sosu intensywnie mieszając. Zagotowujemy aż zgęstnieje.

8. Doprawiamy sos w razie potrzeby solą i pieprzem.

9. Kluski podajemy od razu po ugotowaniu ponieważ szybko ciemnieją i po dłuższym czasie robią się twarde. Ja sos zrównoważyłam kleksem z creme frische myślę, że można dodać również śmietany.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów