Czapla

Czapla

Nie wiem skąd pochodzi nazwa tego deseru i co ma wspólnego z czaplą ale pewne jest to że jest ona niezwykle atrakcyjna pod względem wizualnym. W smaku przypomina mi trochę pannakottę z galaretkami. Jest to moje wspomnienie z dzieciństwa, odgrzebane ze starego zeszytu z przepisami. Dla dzieci ogromna atrakcja.

Zdjęcie - Czapla  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 l kwaśnej śmietany
  • szklanka cukru(dałam niepełną)
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego (według gustu)
  • 3-4 galaretki w różnym kolorze (dałam trzy)
  • ok.3-4 łyżki żelatyny

Galaretki rozpuścić w połowie podanej ilości wody. Każdą wylać na płaskie naczynie. Mleko zagotować z cukrem, odstawić do wystygnięcia. Odlać pół szklanki mleka. Dodać śmietany z ekstraktem waniliowym, dokładnie wymieszać. Można delikatnie zmiksować. W pozostawionym mleku rozmieszać żelatynę, wlać do całości, dokładnie wymieszać. Przelać masę śmietankową do wyłożonej przeźroczystą folią blaszki. Galaretki pokroić w kostkę i wrzucać do masy tworząc kolorową mozaikę. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów