Cytrynowy „sernik” z orzechów nerkowca
Zrobiłam ten (de)sernik dla lipcowego numeru magazynu 'Moda na zdrowie".
Temat przewodni: szeroko pojęte 'zdrowe słodkości'.
Dla mnie oznacza to przede wszystkim - bez pszenicy. W drugiej kolejności - bez tony rafinowanego cukru. Miód, ksylitol, słodycz bakalii - jak najbardziej! W końcu deser musi mieć w sobie słodycz .
'To chyba najlepszy deser który zrobiłam' - pomyślałam sobie oblizując miskę po masie 'sernikowej'.
Jest naprawdę rewelacyjny! Bardzo ciężki i kaloryczny, wystarczy maleńki kawałeczek żeby mieć dość słodkiego na resztę dnia.
Zróbcie i częstujcie bliskich. Ciekawe czy u Was ktoś zgadnie z czego zrobiony jest deser?
Cytrynowy „sernik” z orzechów nerkowca
(porcja na małą tortownicę o średnicy 16 cm)
składniki na spód:
100 g migdałów
8 daktyli bez pestek
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka nasion chia (szławii hiszpańskiej)
1 łyżeczka miodu
nadzienie:
200 g orzechów nerkowca (wcześniej namoczone przez min 3 godz)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
skórka starta z jednej cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokoswego
1 łyżeczka chia, do posypania deseru
kilka listków świeżego tymianku
Wszystkie składniki na spód miksujemy w malakserze aż uzyskamy lepką „kruszonkę”. Z kruszonki lepimy dwie kuleczki (do dekoracji), resztą wykładamy spód foremki. Wkładamy do zamrażarki.
Namoczone i odcedzone nerkowce, sok z cytryny, skórkę cytrynową, miód i olej kokosowy miksujemy w blenderze na gładką masę (potrwa to ok 3 - 5 minut). Przekładamy masę na zmrożony spód sernika, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy nasionami chia.
Dekorujemy plasterkami cytryny, kuleczkami z bakaliowej kruszonki i kilkoma listkami świeżego tymianku.
Deser przechowujemy w zamrażalniku, wyciągamy 30 min przed podaniem.
Smacznego!
Lemon cashew "cheesecake"
(Portion of the small baking tin - a diameter of 16 cm)
ingredients for the crust:
100 g almonds
8 pitted dates
1 tablespoon of coconut oil
1 tablespoon of chia seeds
1 teaspoon honey
filling:
200 g cashew nuts (pre-soaked for at least 3 hours)
juice of one lemon
zest of one lemon
2 tablespoons honey
2 tablespoons oil kokoswego
1 teaspoon of chia, a sprinkling of dessert
a few leaves of fresh thyme
Mix all the ingredients for the crust in a blender. You'll get the sticky "crumble". With crumbled two balls with a bit of a mixture (to decorate the cake at the end). Transfer the rest of the crust mixture into a springform pan, press to form a crust along the base and a bit up the edges all around. Place the pan in the freezer.
Soaked and drained cashews, lemon juice, lemon zest, honey and coconut oil, mix in a blender until smooth (it will take approximately 3 - 5 minutes). Take out the frozen bottom of the cake, spread the cashew mass on the top, smooth the surface, sprinkle some chia seeds.
Decorate with lemon slices, crumbled balls with nuts and dried fruits and a few leaves of fresh thyme.
Store in the freezer, pull out 30 minutes before serving.
Enjoy!