Cytrynowy chleb pełnoziarnisty
Cytryna to można powiedzieć mój najlepszy przyjaciel. Po prostu ją uwielbiam. Dodaję ją do wszystkiego, a herbata bez cytryny po prostu nie istnieje. Z kolei jako mała dziewczynka najbardziej na świecie lubiłam bardzo kwaśne, cytrynowe ciasto. Śmiałam się wtedy, że mogłabym spokojnie zasłużyć na Order Uśmiechu.
Cytrynowe pieczywo robiłam już nie raz, ale raczej w słodkim wydaniu. Bo tak się zwykle kojarzy, ze słodko-kwaśną babeczką, czy brioszką. Wielokrotnie jednak w przypadku chleba odkrywałam, że smaki, które sprawdzają się w słodkich wypiekach, zwykle równie dobrze grają z wypiekami wytrawnymi. Dlatego dzisiaj upiekłam chleb pełnoziarnisty z dodatkiem cytryny. Dodatkowego aromatu dodaje mu cytrynowa skórka.
Przepis przewiduje porcje na małą foremkę, ale składniki spokojnie możecie podwoić uzyskując całkiem długi bochenek!
Cytrynowy chleb pełnoziarnisty Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min. Porcje: 1 Składniki- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 cytryna (skórka i sok)
- 1 łyżka miodu
- ok. 320 ml ciepłej wody
- Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Wytrzyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
- Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie elastyczną konsystencję.
- Od tego momentu zagniataj kilka minut.
- Foremkę o długości 15 cm (możesz zrobić też podwójne ciasto do znacznie większej foremki) wyłóż papierem do pieczenia i wsadź do niej ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia pod materiałową szmatką na ok. 1,5 h
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Umieść foremkę w rozgrzanym piekarniku i piecz ok. 25-30 minut aż wierzch zbrązowieje.
- Aby sprawdzić, czy chleb jest gotowy możesz wsadzić w niego drewniany patyczek. Jeśli przyklei się do niego ciasto, musi się trochę dopiec, jeśli nie- jest gotowy.