Cytrynowe trufle z białą czekoladą

Cytrynowe trufle z białą czekoladą

Zdjęcie - Cytrynowe trufle z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te trufle stały się hitem w naszym domu.
Zniknęły tak szybko, że mało brakowało, a nie zdążyłabym ich uwiecznić na zdjęciach;)

Pyszne, rozpływające się w ustach, mleczne trufle o intensywnym, cytrynowym smaku, oblane grubą warstwą czekolady.
To jest to!:)

Za pyszna inspirację dziękuję Elexis.

Składniki (ok.20 sztuk):

  • 250 g serka mascarpone
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 200 g białej czekolady

dodatkowo

  • 200g ciemnej, gorzkiej czekolady do polania


Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Cytryny zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Z jednej cytryny wycisnąć sok. Mascarpone połączyć z rozpuszczoną czekoladą, sokiem z cytryny, skórką i mlekiem w proszku.
Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotową masę włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie, formować kulki i obtaczać je w rozpuszczonej ciemnej czekoladzie. Gotowe trufle włożyć do lodówki.
Zdjęcie - Cytrynowe trufle z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cytrynowe trufle z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cytrynowe trufle z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cytrynowe trufle z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cytrynowe trufle z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cytrynowe trufle z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cytrynowe trufle z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cytrynowe trufle z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe trufle z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów