Cytrynowe trufle z białą czekoladą
Te trufle stały się hitem w naszym domu.
Zniknęły tak szybko, że mało brakowało, a nie zdążyłabym ich uwiecznić na zdjęciach;)
Pyszne, rozpływające się w ustach, mleczne trufle o intensywnym, cytrynowym smaku, oblane grubą warstwą czekolady.
To jest to!:)
Za pyszna inspirację dziękuję Elexis.
Składniki (ok.20 sztuk):
- 250 g serka mascarpone
- skórka otarta z dwóch cytryn
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1 szklanka mleka w proszku
- 200 g białej czekolady
dodatkowo
- 200g ciemnej, gorzkiej czekolady do polania
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Cytryny zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Z jednej cytryny wycisnąć sok. Mascarpone połączyć z rozpuszczoną czekoladą, sokiem z cytryny, skórką i mlekiem w proszku.
Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotową masę włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie, formować kulki i obtaczać je w rozpuszczonej ciemnej czekoladzie. Gotowe trufle włożyć do lodówki.