Cytrynowe muffinki z malinami
Zapraszam na przepyszne muffinki. Kwaskowe od cytryny, miękkie od jogurtu i pachnące od malin - jednym słowem rewelacja. Maliny to mój dodatek ponieważ w orginalnym przepisie muffinki nie występują w owocowym towarzystwie ale wręcz idealnie tu pasują.
Składniki:
- 125 g naturalnego jogurtu
- 75 g masła, roztopionego
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 1 cytryny (dodałam również sok)
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- szklanka malin
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny wraz z sokiem i roztrzepać. Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej. Delikatnie wmieszać maliny. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego:)