Cytrynowe łazanki z brukselką

Cytrynowe łazanki z brukselką


Makaron na cztery pory roku - zima!

Zdjęcie - Cytrynowe łazanki z brukselką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ten rok zaczynamy z pewnymi zmianami w MMMAK-owych zmaganiach.
Bohaterem tegorocznych akcji będzie makaron. Do mojej propozycji wybrałam cytryny i brukselkę.
Cytrusy dobrze komponują się z zimowym krajobrazem, a  brukselka może z powodzeniem zastąpić kapustę - główny składnik w łazankach.
W końcu ta sama rodzina; Aaa i zapomniałam dodać, że nawet Ci co nie jadają brukselki jedli ten makaron ze smakiem;


Zdjęcie - Cytrynowe łazanki z brukselką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 300 g makaronu łazanki,
  • 300 g brukselki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • woda,
  • 1 cytryna,
  • sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie:
Brukselkę poszatkować,zdusić z solą. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać brukselkę. Podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Dodać startą skórkę z cytryny. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z podsmażoną brukselką. Smacznego!
Zdjęcie - Cytrynowe łazanki z brukselką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Cytrynowe łazanki z brukselką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Oczywiście zapraszam na zimowy makaron do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili:-)!

Kategorie przepisów