Cytrynowe ciasto z rabarbarem

Cytrynowe ciasto z rabarbarem

Sezon na ciasta z owocami uważam za otwarty! :) Na pierwszy ogień idzie rabarbar, jest dostępny dość krótko, dlatego nie ma co zwlekać, trzeba piec! Dzisiaj przepis na pyszne, mięciutkie i wilgotne ciasto cytrynowe z rabarbarem. Jest proste i szybkie w wykonaniu. Klasyczny, wiosenny placek w sam raz do popołudniowej herbaty :).


Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CYTRYNOWE CIASTO Z RABARBAREM


Składniki :

125 g miękkiego masła

200 g drobnego cukru

225 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

50 ml soku z cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

400 g rabarbaru


Lukier :

¾ szklanki cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny



Jak zrobić cytrynowe ciasto z rabarbarem :


Rabarbar przepłukać, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika, pokroić na około 2 cm kawałki.


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.


Masło i cukier umieścić w dużej misce, ubijać mikserem na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta (około 5 minut). Następnie dodawać po 1 jajku, po każdym dodaniu krótko zmiksować na niższych obrotach do połączenia składników. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny, wymieszać krótko łyżką.


Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć rabarbar. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.


Przygotować lukier : cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę soku więcej, jeśli za rzadki dodać odrobinę cukru pudru. Polać ciasto.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów