Cytrynowe ciasto migdałowe
Przepis od Dorotus.
Miałam przygotowany ten przepis na Orzechowy Tydzień Polki, ale nie zdążyłam...
A jeszcze w pośpiechu nie dodałam mąki...
A ciasto i tak wyszło pyszne.
Przepis podaję w oryginale za Dorotus (z mąką).
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 140 g drobnego cukru (w oryginale: 225 g)
- 4 duże jajka
- 50 g mąki
- 225 g zmielonych migdałów
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
- otarta skórka i sok z 2 cytryn
Wlać ciasto do okrągłej formy 21-23 cm (sugerowane przez Nigellę), ja piekłam w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm.
Piec około 50 - 70 minut, choć ja piekłam około 40 minut (zależy to od piekarnika) w temperaturze 180ºC. Piec należy do tzw. suchego patyczka, wtedy ciasto jest gotowe. Wystudzić i udekorować przed podaniem.