Cytrynowe ciasto kisielowe
Dzisiaj proponuję szybkie ucierane ciasto o wyjątkowym smaku. Przepis znalazłam w swoim starym zeszycie, jednak trochę go zmodyfikowałam. Zmniejszyłam ilość mąki, zamieniłam margarynę na masło i dodałam sok i skórkę z cytryny. Ciasto wyszło raczej wilgotne niż suche, a dzięki kisielom miało swoistą strukturę. Nie wiem jak smakowało na drugi dzień bo zniknęło w ciągu kilku godzin i niech to będzie rekomendacją do tego by je upiec. Wykonanie ciasta zajmuje około 15 minut trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej wyjąć masło i jajka z lodówki.
Składniki:
- 200 g masła (w pokojowej temperaturze)
- 230 g mąki
- 4 jajka (w pokojowej temperaturze)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kisiele cytrynowe ( po 60 g)
- sok i skórka z połowy cytryny
Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę (ok. 3-4 min). Wbijać po jednym jajku i za każdym razem ubijać masę 2 min. Wymieszać mąkę z kisielami i proszkiem do pieczenia i przesiewać do masła, na przemian z sokiem z cytryny. Należy zacząć i skończyć na mące. Dodać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanej keksówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego:)