Cytrynowe ciasteczka z lemon curd
Dla naszych milusińskich przygotowałam pyszne kruche, cytrynowe ciasteczka. Podczas kolejnego spotkania z Alą, tym razem na tarasowych pogaduchach, dostałam piękny prezent. Alutka obdarowała mnie 2 słoiczkami cudownego kremu lemon crud. Sama chyba nie zabrałabym się za jego zrobienie. Choć po tarcie cytrynowej zmieniłam nastawienie do cytrusowych deserów. Pomyślałam, że może by go wykorzystać do ciasteczek. Przeszukałam dostępne propozycje i znalazłam świetny pomysł na blogu Moje wypieki.
Lemon crud fajnie się zmienił po zapieczeniu w galaretkę i był przez to jeszcze smaczniejszy :-) Zachęcam do zrobienia tych ciasteczek. Dzieci zajadały z wielkim zadowoleniem, nawet mieliśmy w domu małą awanturkę, że już się skończyły;-)
Składniki:
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- 90 g masła,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 1-2 łyżki cukru,
- 1 jajko
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier waniliowy,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 słoiczek lemon crud
lemon crud na blogu Alutki
Przygotowanie:
Do mąki wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać w kawałkach masło, siekać nożem. Wyrobić ciasto. Gotowe zawinąć w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 h. Ze schłodzonego ciasta robić nieduże kulki, układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i zrobić szerokie wgłębienie, najlepiej nakrętką od butelki, żeby nie wypłynęło nadzienie. Łyżeczką nakładać lemon crud.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Przestudzić na kratce.