Cytrynowa tarta jogurtowa
Wygląda jak sernik, smakuje jak sernik czyli to musi być… ciasto jogurtowe:)
W tytule nazwałam pierwotnie to ciasto “sernikiem”, bo wydaje mi się, że jest najbardziej do niego podobne. Ale w zasadzie tarta czyli kruche ciasto wypełnione masą jogurtową. Wykorzystałam w tym przepisie gęsty jogurt grecki (żaden tam odtłuszczony! ;) i sporo cytrynowego aromatu w postaci skórki cytrynowej i soku z cytryny, które nadają deserowi orzeźwiające nuty.
Jogurtowy “sernik” należy przygotowywać etapami tzn. podpiec na złoto spód z kruchego ciasta- serdecznie polecam TEN przepis /klik/ na maślane kruche ciasto (jest absolutnie niezawodny!), a następnie przygotować masę jogurtową. Na szczęście to nic trudnego, wystarczy tylko połączyć w misce wszystkie składniki i wylać na upieczone ciasto.
Jak upiec idealne ciasto kruche?Przy okazji pamiętajcie, o małym tricku, który pozwala upiec kruche ciasto o ładnym kształcie i formie. Najlepiej jest schłodzić przed pieczeniem foremkę wylepioną ciastem, a dodatkowo położyć na surowym cieście papier do pieczenia i obciążyć go np. suszoną fasolą. Po kwadransie obciążenie zdejmujemy i dopiekamy ciasto, aby miało ładny kolor i było chrupiące. Przed nalaniem masy jogurtowej warto kruchy spód lekko ostudzić.
Moją cytrynową tartę jogurtową podałam bez żadnych dodatków (oprócz cukrowych kwiatków- chciałam nadać mu wiosenny i wielkanocny klimat), możecie jednak podać je ze świeżymi truskawkami alb
Przepis - Wydrukuj przepiso malinami- będzie pyszne!
Składniki:- spód do tarty - link do przepisu poniżej
- nadzienie:
- jogurt grecki - 1 duże opakowanie (400g)
- mąka pszenna - 70 g
- cukier - 1 szklanka
- skórka cytrynowa - otarta z 1 owocu
- sok z cytryny - wyciśnięty z 1 owocu
- jajko - 4 szt
- Spód do tarty przygotuj w foremce ok. 20×30 cm wg. TEGO przepisu /klik/
- Ostudź upieczone ciasto.
- Nastaw piekarnik na 180 oC.
- W misce połącz wszystkie składniki nadzienia: jogurt, cukier, jajka, mąkę oraz sok i skórkę z cytryny.
- Masę wylej na upieczony kruchy spód.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz przez ok. 30 minut- aż masa stężeje.
- Przed podaniem ostudź (najlepiej w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami).
* pamiętaj, aby najpierw otrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok z cytryny- taka kolejność znacznie ułatwia to zadanie :)
***
Po więcej wielkanocnych inspiracji (głównie śniadaniowych!) zapraszam do mojego eBooka “JaJem Śniadanie”- O TUTAJ /klik/
***