Cytrynowa tarta jogurtowa

Cytrynowa tarta jogurtowa
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Cytrynowa tarta jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wygląda jak sernik, smakuje jak sernik czyli to musi być… ciasto jogurtowe:)

W tytule nazwałam pierwotnie to ciasto “sernikiem”, bo wydaje mi się, że jest najbardziej do niego podobne. Ale w zasadzie tarta czyli kruche ciasto wypełnione masą jogurtową.  Wykorzystałam w tym przepisie gęsty jogurt grecki (żaden tam odtłuszczony! ;) i sporo cytrynowego aromatu w postaci skórki cytrynowej i soku z cytryny, które nadają deserowi orzeźwiające nuty.

Jogurtowy “sernik” należy przygotowywać etapami tzn. podpiec na złoto spód z kruchego ciasta- serdecznie polecam TEN przepis /klik/ na maślane kruche ciasto (jest absolutnie niezawodny!), a następnie przygotować masę jogurtową. Na szczęście to nic trudnego, wystarczy tylko połączyć w misce wszystkie składniki i wylać na upieczone ciasto.

Zdjęcie - Cytrynowa tarta jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec idealne ciasto kruche?

Przy okazji pamiętajcie, o małym tricku, który pozwala upiec kruche ciasto o ładnym kształcie i formie. Najlepiej jest schłodzić przed pieczeniem foremkę wylepioną ciastem, a dodatkowo położyć na surowym cieście papier do pieczenia i obciążyć go np. suszoną fasolą. Po kwadransie obciążenie zdejmujemy i dopiekamy ciasto, aby miało ładny kolor i było chrupiące. Przed nalaniem masy jogurtowej warto kruchy spód lekko ostudzić.

Moją cytrynową tartę jogurtową podałam bez żadnych dodatków (oprócz cukrowych kwiatków- chciałam nadać mu wiosenny i wielkanocny klimat), możecie jednak podać je ze świeżymi truskawkami alb

Przepis - Wydrukuj przepis

o malinami- będzie pyszne!

Zdjęcie - Cytrynowa tarta jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • spód do tarty - link do przepisu poniżej
  • nadzienie:
  • jogurt grecki - 1 duże opakowanie (400g)
  • mąka pszenna - 70 g
  • cukier - 1 szklanka
  • skórka cytrynowa - otarta z 1 owocu
  • sok z cytryny - wyciśnięty z 1 owocu
  • jajko - 4 szt
Przygotowanie:Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Spód do tarty przygotuj w foremce ok. 20×30 cm wg.  TEGO przepisu /klik/
  2. Ostudź upieczone ciasto.
  3. Nastaw piekarnik na 180 oC.
  4. W misce połącz wszystkie składniki nadzienia: jogurt, cukier, jajka, mąkę oraz sok i skórkę z cytryny.
  5. Masę wylej na upieczony kruchy spód.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz przez ok. 30 minut- aż masa stężeje.
  7. Przed podaniem ostudź (najlepiej w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami).

* pamiętaj, aby najpierw otrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok z cytryny- taka kolejność znacznie ułatwia to zadanie :)

***

Po więcej wielkanocnych inspiracji (głównie śniadaniowych!) zapraszam do mojego eBooka “JaJem Śniadanie”- O TUTAJ /klik/

***

Kategorie przepisów